nieuws
Enschede en Overijssel willen minder regels drones, "Alleen voor Twente al 1500 banen"
Eddy van Hijum gedeputeerde Provincie Overijssel
De regels voor het gebruik en testen van drones moeten verder versoepelen en gelijkwaardig worden in heel Europa. Daarvoor pleiten de gemeente Enschede, provincie Overijssel en Nokia vandaag bij de Europese Commissie in Brussel tijdens een conferentie over drones.
Tijdens de conferentie spreken vertegenwoordigers van overheden, industrie en kennisinstellingen met elkaar over drones. Het pleidooi is de basis van een manifest dat, aangevuld met de opbrengsten en inzichten van de conferentie die vandaag gehouden wordt, wordt aangeboden aan de Europese Commissie.
Enschede en Overijssel hopen hiermee de ontwikkeling van de branche verder te stimuleren. Dat is volgens de initiatiefnemers belangrijk, want uit onderzoek van adviesbureau PwC blijkt dat het alleen al in Twente om 1500 potentiële banen gaat. Uit het rapport van PwC zou de dronemarkt in Europa op de lange termijn 14 tot 30 miljard euro op kunnen leveren.
Kansen voor Twente
In Twente werken Enschede, Overijssel en Nokia samen in Space53. Dit is het programma voor onbemande systemen op Technology Base op vliegveld Twente.
PwC onderzocht de verwachte ontwikkelingen in de drone-industrie en maakte een analyse van de kansen voor Twente. Die zijn kansrijk, maar dan moet de wet- en regelgeving voor de ontwikkeling van testcentra en business cases wel worden versoepeld.
“Dit rapport ondersteunt onze ambitie om binnen deze markt economische kansen te verzilveren”, zegt wethouder Patrick Welman van Enschede. “Twente heeft alle ingrediënten in huis die nodig zijn om nieuwe toepassingen met drones en andere onbemande systemen te ontwikkelen en te testen, ook in de dagelijkse praktijk.”
Regelgeving te beperkt
Nederland had tot voor kort strengere wet- en regelgeving ten opzichte van landen als Frankrijk en Duitsland. Vorige week heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een voorstel openbaar gemaakt voor zeer progressieve regels voor testlocaties voor drones. Deze nieuwe regels worden op zijn vroegst volgend jaar ingevoerd. Zodra dat is gebeurd, is het eenvoudiger om op vliegvelden te testen met drones die nog geen 'bewijs van luchtwaardigheid' hebben. Ook de tester hoeft dan geen speciaal certificaat te hebben.
“Het besluit is een stap in de goede richting, maar gaat lang niet ver genoeg”, vindt de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum van Economische Zaken. “Het geeft ons niet de gewenste ruimte om te testen op andere locaties, zoals in binnensteden of op bedrijventerreinen. Dat is precies wat we nodig hebben voor de ontwikkeling van deze branche. Elders in de wereld, zoals in China, is dat namelijk wel al het geval.”
Testlocatie
Volgens Van Hijum is er in Twente al een testlocatie op het vliegveld Twente beschikbaar. Het zou volgens hem ook mogelijk moeten zijn om te testen op de campus voor het testen van bezorgen van pakketten in druk bevolkte gebieden. "We hebben hier in Twente de kennis. Niet alleen op de Universiteit Twente of Saxion, maar ook op bij het ROC van Twente. Die investeren in het trainen van jongeren om met drones te vliegen."
Ook zijn er al diverse bedrijven die bij de gedeputeerde hebben aangeklopt na afloop van de bijeenkomst. "Uit China en Zwitserland bijvoorbeeld. Ook Amazon was er. Ze zijn geïnteresseerd in de testmogelijkheden op Twente. Dit zijn contacten die je op zo'n bijeenkomst legt en waarvan je hoopt dat je weer een stap verder komt."