nieuws

Zet de tuinstoelen maar weer buiten, het wordt weer (even) zomer!

Zonnige herfstdag
Zonnige herfstdag
Na weken van herfstachtig weer maakt de zomer een comeback. Voor komende zondag en maandag worden zomerse dagen verwacht, met een temperatuur die kan oplopen tot 25 graden. Dat meldt Weeronline.
Het is zeer bijzonder dat het zo laat in de herfst nog zo warm wordt. Slechts twee keer sinds het begin van de metingen kwam het kwik in de tweede helft van oktober ergens in Nederland nog boven de 25 graden. Alleen in 1921 en 1937 werd in de tweede helft van oktober de grens van 25 graden geslecht met respectievelijk 27,2 en 25,2 graden.

Warme lucht uit Marokko

Komende dagen voert een zuidelijke tot zuidwestelijke wind zeer warme lucht vanuit Marokko naar ons land. In de zomer zou deze weersituatie met gemak kunnen leiden tot tropische temperaturen van 35 graden. Maar Nu levert dit maxima op van 25 graden.
De nazomer komt overigens maar langzaam op gang. Morgen zijn er nog vrij veel wolkenvelden en soms een klein beetje motregen. De temperatuur blijft nog steken onder de 20 graden. 
Zaterdag halen we de 20 graden wel. Het blijft de hele dag droog en er staat een overwegend matige wind.

Terrasje opzoeken

Op zondag en maandag kunnen we de terrasjes opzoeken of de tuinstoelen terug in de tuin zetten. In het hele land loopt het kwik op naar een waarde dik boven de 20 graden. of meer. Maandag gaat daar nog een schepje bovenop en kan de 25 graden worden gehaald. Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar op 14-15 graden.
Ook dinsdag blijft het nog prima nazomerweer, maar zo warm en zonnig als zondag en maandag wordt het niet meer. In de tweede helft van de week lijken wolkenvelden en buien ons land weer te vinden, maar een nieuwe herfstperiode lijkt nog niet in de maak.

Stoorzender orkaan Ophelia

Een stoorzender in dit mooie verhaal kan de koers van orkaan Ophelia nog worden. Mocht de cycloon niet zoals verwacht ten westen van Ierland langstrekken, maar over de Britse Eilanden, dan krijgen we al eerder te maken met regen en veel wind. Ook zou de middagtemperatuur dan lager uitkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.