Twente vijfde bij Solar Challenge, nog geen 'ja' voor deelname volgende editie

De bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente zegt dat het nog niet zeker is of het Twentse team meedoet aan de volgende editie van de World Solar Challenge. Het eindresultaat valt dit jaar tegen, al blijft het evenement "fantastische reclame".

"Ik ben trots op de jongens en meisjes, ze hebben het goed gedaan", zegt bestuursvoorzitter Victor van der Chijs telefonisch vanuit Australië. "Al was ik nog blijer geweest als Twente als eerste over de finish was gekomen."

De zonnewagen Red Shift van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion werd vandaag vijfde bij de World Solar Challenge in Australië. Deels wijt Van der Chijs dat aan de tijdstraf die het team gisteren kreeg. De organisatie ontdekte dat de Red Shift tijdens pauzes op een wit kleed werd gezet. Het is tegen de regels om met reflecterende materialen meer zonlicht binnen te halen en de witte kleur zou voordeel opleveren. "De tijdstraf van een half uur hakte er behoorlijk in."

Slecht weer

Elise Nannings, lid van het Twentse Solar Team, wijt het tegenvallende eindklassement daarnaast aan het weer. "Er was vaak weinig zon, en gisteren ontzettend veel wind. Daar was onze auto erg gevoelig voor."

Toch is Nannings tevreden. "We zijn als twintigste gestart. Dan als vijfde eindigen, daar zijn we wel trots op. En de verschillen in de top vijf zijn voor een afstand van drieduizend kilometer erg klein. Als we de tijdstraf niet hadden gekregen, waren we derde geworden."

Dat beaamt Van der Chijs. "Bovendien, ook dit jaar bewezen de studenten dat ze uitstekend zelf zo'n groot project kunnen uitvoeren." Nannings: "Je leert in de praktijk van alles wat je in je studie nooit meemaakt."

Geen ja of nee

Van der Chijs wil nog niet zeggen of de UT de volgende keer weer meedoet. "Daar gaan we rustig over praten als we terug zijn."

Maar erg twijfelen over het nut van de Twentse deelname doet Van der Chijs niet. "Het evenement is fantastische reclame voor de regio en voor de UT. Het was prime time op tv. Twente is dé hightech regio, en zo profileren we ons. Het zou lastig zijn andere studentencompetities te vinden die evenveel publiciteit generen."

Deel dit artikel: