nieuws

Vmbo-leerlingen in Deventer maken 'onderduikhuisjes'

Het is het resultaat van een uniek project in Deventer: onderduikhuisjes. Ze zijn gemaakt door vmbo-scholieren van het Etty Hillesum Lyceum, locatie Het Stormink in Deventer. Zij hebben contact hebben gehad met Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Op die verhalen zijn de huisjes gebaseerd.
De onderduikhuisjes beelden het verhaal uit van Joden die daar in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten. Ze zijn gebaseerd op de verhalen die de leerlingen te horen kregen via het 'brievenproject', een initiatief van Het Joods Maatschappelijk Werk.
Leerlingen correspondeerden in tweetallen met een Joodse overlevende. Deze brieven zijn gebundeld in het boek "Niet van gisteren". De huisjes die de leerlingen gemaakt hebben geven het verhaal weer van hun oudere die hen heeft meegenomen in zijn of haar persoonlijke geschiedenis.

In vrijheid opgroeien

De onderduikhuisjes zijn tentoongesteld in het Etty Hillesum Centrum in Deventer. Vandaag werd de tentoonstelling officieel geopend. Aanwezig was ook Maurice Witsema (88), hij zat in de oorlog ondergedoken in Eindhoven.
"Het bijzondere van de briefwisseling is vooral het feit dat ik toen ongeveer dezelfde leeftijd had als de leerlingen nu. Maar ik was niet vrij zoals de kinderen nu", zegt Witsema. Hij vindt het dan ook belangrijk dat de leerlingen beseffen dat ze in vrijheid kunnen opgroeien.
Het is de elfde keer dat een tweede klas van het vmbo van het Etty Hillesum Lyceum meedoen aan het project. De tentoonstelling is nog te zien t/m 7 november.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.