nieuws

Koos Zandbergen uit Vollenhove loopt wandeltocht van zijn leven op Sumba

64 kilometer wandelen in de subtropische hitte van het Indonesische eiland Sumba, het is niet aan iedereen besteed. De 55-jarige Koos Zandbergen uit Vollenhove liep afgelopen week zijn sponsortocht om geld in te zamelen voor de kansarme kinderen op het eiland. Voor Koos zijn meest emotionele en bijzondere wandeltocht ooit.
Het is 2016 wanneer Koos besluit om zich vanuit zijn geloofsopvatting actief in te gaan zetten tegen het onrecht in de wereld. Het is zijn vrouw die hem aanmoedigt om met de organisatie 4e Musketier de Mustkathlon te gaan doen.
De christelijke organisatie 4e Musketier zet zich al jaren in voor kansarme kinderen in de derde wereld, door middel van een zware sportieve prestatie op de plek waar de kinderen wonen. Als fanatiek wandelaar was het voor Koos al snel duidelijk dat hij zich voor de 64 km-wandeltocht ging opgeven.

Tegenslag en ziekte
Al snel heeft de fanatieke Koos €10.000 ingezameld. Heel Vollenhove weet inmiddels van de plannen van Koos om naar Indonesië af te reizen. Al 10 keer liep Koos de Vierdaagse in Nijmegen, over de 64 kilometer maakt hij zich dan ook geen zorgen.
Totdat hij in maart last krijgt van zijn rug. Wanneer hij na een wandeling een interne bloeding krijgt, blijkt er een grote niersteen in zijn nier te zitten. “Ik zag de Muskathlon in rook opgaan. Mijn droom om daar mijn sponsorkindje te ontmoeten viel in duigen”, vertelt Koos.

Operatie

Na zijn operatie in mei zet hij zich 100% in om weer op zijn oude niveau te komen. Drie weken voor vertrek loopt hij 44 kilometer. “Als God mij zover helpt, dan zal hij mij in Indonesië ook helpen”, zegt Koos die vol vertrouwen afreist.

Emotioneel

De ontmoeting met zijn sponsorkindje Arjun is dan ook een emotioneel moment. De dagen daaropvolgend zijn voor Koos een achtbaan van emoties. “We hebben met de kinderen gespeeld, we hebben gezien hoe ze wonen, we hebben blijdschap gezien, maar ook pure armoede.”
 
De Muskathlon op Sumba heeft €842.250 opgeleverd, wat geheel ten goede komt aan de hulporganisatie Compassion.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.