nieuws

Vervuld of voltooid leven: bespreek het levenseinde

oudere
oudere
Wie het grootste deel van zijn leven achter zich heeft, kijkt terug. Welke keuzes heb ik gemaakt? Zijn er nog losse eindjes die ik af moet ronden? Maar ook: welke keuzes maak ik rondom het levenseinde.
Woon- en zorgcentrum De Vriezenhof in Vriezenveen organiseerde vorige maand twee bijeenkomsten rondom het levenseinde onder het motto Vervuld Leven.
Teamleider woonzorg Jeanet Klinkien over het thema: "dat hebben we bewust gekozen in samenspraak met onder meer de predikanten. De term voltooid leven is toch wat beperkt. Ook aan het einde van het leven kan er nog hoop zijn."

Wel of niet reanimeren

Centraal op de bijeenkomst stonden de ervaringen van de familie Täge. Gerhard, Hans, Joke en Simone en hun kinderen waren nauw betrokken als mantelzorgers bij hun (schoon)ouders maar moesten op een gegeven ogenblik de zorg overdragen aan professionals. Vrijuit vertellen ze over de laatste levensfase, de gesprekken die ze voerden met hun ouders en het afscheid.
Verder komen aan de orde wel of niet reanimeren, het gebruik van morfine, de rol van de predikant en van de palliatief verpleegkundige in de laatste levensfase.
Zondag 15 oktober in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.