nieuws

OM: Janet S. móet naar Pieter Baan Centrum

Janet S. uit Kampen móet onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat vindt het Openbaar Ministerie.
"Ze is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, dus zal ze weer terugkeren in de maatschappij. Dan moeten we weten of ze niet lijdt aan een stoornis, die het gevaar op herhaling versterkt", zegt Justitie. "Mevrouw is tot twee keer toe veroordeeld voor een levensdelict, dat mag niet nog eens gebeuren."

Chaletmoord

Justitie deed het verzoek tot opname in het PBC tijdens de eerste zitting in de hogerberoepszaak rondom de zogenoemde chaletmoord.
Het draait allemaal om het ombrengen van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Zijn levenloze lichaam werd in maart 2014 gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Hij bleek beestachtig om het leven gebracht met meer dan veertig hak- en snijwonden.
Al gauw werd Janet opgepakt. Zij bewoonde het chalet. Ze werd afgelopen december veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie eiste daarnaast ook TBS.
Maar omdat Janet S. weigerde onderzocht te worden, was er geen grond om TBS op te kunnen leggen. Ook nu heeft ze aangegeven níet naar het PBC te willen.

Borderline

Volgens haar advocaten zijn er ook geen aanwijzingen voor psychische problematieken. Oude rapporten over haar geestestoestand zijn niet meer geldig. Ze zijn opgesteld na een vorig levensdelict waarvoor Janet is veroordeeld.
Toen kwam er uit dat ze borderline had met antisociale kenmerken. Of Janet toch naar het PBC moet, laat het Gerechtshof over twee weken weten.
Ook Janet zelf heeft onderzoeksvragen ingediend. Zo wil ze graag een reconstructie en dat er een jas wordt onderzocht. Aan de binnenkant van de capuchon ervan zitten bloedspatten. Ze wil weten hoe die er komen. Daarnaast wil ze weten wie die jas dan aan had. Want in de zak zat een telefoon van haar medeverdachte Youri.

Andere verdachten

Die Youri zegt dat hij Janet in heeft zien hakken op het slachtoffer. Vervolgens heeft hij geholpen met wissen van de sporen. Hij is veroordeeld tot 2 jaar cel. Ook Youri is in hoger beroep gegaan.
Een derde verdachte, Joyce N. uit Kampen, kreeg anderhalf jaar cel om dezelfde reden.
De broer van Janet, Danny S., heeft één jaar celstraf opgelegd gekregen. Hij leverde onder meer de brandstof voor de brand.
Alle drie de medeverdachten zijn op vrije voeten in afwachting van de hoger beroepszaak. Janet zit vast in gevangenis Nieuwersluis bij Utrecht.
Wanneer de hoger beroepszaak weer verder gaat, is nog niet bekend.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.