Weblog: Spinnekoppen

Vanmorgen pakte ik nietsvermoedend de handdoek van het rekje om mijn gezicht af te drogen. Wat denk je? Kruipt er een enorme grote wolfspin, ja geen kleintje!!, zo –klieieie- over mijn gezicht. Beestje helemaal in paniek, ik toch ook best wel geschrokken. Je verwacht het niet… maar ik kon hem nog net op tijd pakken en netjes naar buiten brengen. Mooi beest! Die harige poten!!

En spinnen volop. Want het is weer herfst! Overal die mysterieuze spinnenwebben over de heide, in de heg langs onze boerderij. Mooi man! Kijk, ik ben niet bang voor spinnen maar volgens mij ben ik zo’n beetje de enige vrouw/man in Overijssel. En dan heb ik het natuurlijk over de spinnetjes die in Nederland voor komen. Van die exotische exemplaren heb ik ook liever niet in mijn huis. Ook al zoeken die ook niet actief de mens op en doen ze alleen wat als ze in de knel komen heb ik me laten vertellen.


Jaren geleden, dat kan wel 10 jaar geleden zijn geweest, deden we met onze band Spinrock mee met een radioprogramma op 3FM. We moesten vier opdrachten uitvoeren en dan mochten we als beloning, aan het einde van de week, live een nummer spelen op de radio. Hoe mooi is dat!! En 1 van de opdrachten was dat we een enorme exotische spin over ons heen moesten laten lopen. In het kader van Spin – rock. En ja, zelfs dat heb ik gedaan. Die hele grote spinnen hebben van die nageltjes aan de poten heel bijzonder. Onze bassist liet hem over zijn kaalgeschoren kop lopen.


Dat leverde mooie plaatjes op. Ik probeer mijn kinderen op te laten groeien met de natuur. De natuur en alles wat zich daarin bevindt te waarderen. Er echt naar te kijken en te zien hoe mooi alles in elkaar zit. Neem nou bijvoorbeeld de ogen van een vlieg; schitterend! Maar ook een spin! Super nuttige beestjes als je het mij vraagt. Ja je moet ze niet zonder dat je het weet over je gezicht hebben lopen maar dat doen ze ook meestal niet. Ze zoeken plekjes om zich te verstoppen. Ze houden niet van mensen zeg maar.. Maar ja als we slapen dan wil het nog wel eens zijn dat ze ons mond uitkiezen als lekker vochtig holletje. Althans zo gaat het verhaal. Maar dat verhaal klopt helemaal niet! Het is een broodje aap! Spinnen zijn namelijk koudbloedig. Ze voelen warmte met hun zintuigen, met hun pootjes. Het is helemaal niet aantrekkelijk voor een spinnetje om in jouw mond te kruipen.


Spinnen zijn wel hele nuttige diertjes die ervoor zorgen dat andere insecten die overlast bezorgen worden opgeruimd. Wees gerust ik bijna aan het einde gekomen van mijn biologieles.. Nu we dit allemaal weten waarom dan bang voor een Nederlands spinnetje. Ik hoop dat als u nu een spin ziet in huis u het diertje niet doodslaat maar netjes naar buiten brengt waar het vrijelijk webben kan spinnen tot dat ie er bij neervalt!


Fijne zondag!

Sabine Uitslag

Sabine Uitslag is één van de vaste radiocolumnisten in het Radio Oost programma Zie Zo Zondag. Ze is oud-politica, presentatrice en spreker en heeft veel werkervaring in de zorg. In haar vrije tijd treedt ze op met haar rock-cover band Spinrock.

Meer over dit onderwerp:
Sabine Uitslag Weblogs
Deel dit artikel: