nieuws

Groter dan een buizerd en de vlucht van een vlinder: de rode wouw is terug

Hij is groter dan een buizerd en heeft de vlucht van een vlinder. Na bijna 60 jaar is de rode wouw weer terug in Overijssel. Tenminste, dat is het vermoeden van onderzoekers.
Dit jaar was er een verdubbeling van het aantal paartjes in de provincie. Vorig jaar waren er drie, dit jaar zes. "Dit is fantastisch", zegt roofvogelexpert Mark Zekhuis. "Ook landelijk gaat het goed. Het aantal is gestegen van acht naar zeventien." Hij plaatst echter direct ook wat kanttekeningen. "Ik weet niet of de rode wouw definitief terug is. Het lijkt erop, alsof er te weinig ruimte voor ze was in België en Duitsland. Overijssel is dus eigenlijk second best."

Sloddervossen

Het is ook maar zeer de vraag of Overijssel wel echt geschikt is voor de rode wouw. "Het zijn echt enorme sloddervossen en dat past helemaal niet in ons aangeharkte Nederland. Daarnaast heb ik het vermoeden dat ze veel energie moeten steken in het vinden van voedsel. Daardoor is de kans kleiner dat een broedsel slaagt."

Vergiftiging

Ook is Zekhuis bang voor vergiftiging. "Op ieder bedrijventerrein of boerenbedrijf staan dozen met rattengif. Als de wouw die vergiftigde ratten meesleurt naar zijn nest, is het over en uit. En de kans daarop is groot, want het is een echte aaseter. Ik heb het gevoel dat er in Nederland meer van dat soort gif wordt gebruikt." Gif is ook de belangrijkste oorzaak dat de rode wouw 60 jaar geleden uit Nederland verdween. "Toen intensiveerde de landbouw en werd er meer gif gebruikt."
Of de rode wouw echt terug is in Nederland merken we komend voorjaar. Dan gaan we zien of de paartjes terugkeren naar hun nestbossen.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.