nieuws

Herdenking bij Joods werkkamp Molengoot in Collendoorn

Bij de herdenking van 150 Joodse mannen en jongens die zijn weggevoerd vanuit kamp Molengoot in Collendoorn naar vernietigingskampen is stil gestaan bij het belang van herdenken.Â
Het is 75 jaar geleden dan de mannen in 1942 in de nacht van 2 op 3 oktober vanuit Molengoot via Westerbork werden afgevoerd.
Janny Kuiper-Wiegman van de stichting Joods Werkkamp Molengoot vindt het goed dat zowel scholieren als ouderen stil staan bij wat er is gebeurd. "Vooral nu het antisemitisme steeds vaker en sterker weer opkomt is het goed om het verhaal van het vervolgde Joodse volk te blijven vertellen en te herdenken."
Bij het monument zijn kransen gelegd, was er een toespraak van onder meer rabbijn van de krijgsmacht Menachem Sebbag en ging de rabbijn voor in gebed. Na de twee minuten stilte werd door de aanwezigen het Wilhelmus gezongen. 

Jong en oud

Bij de herdenking waren verschillende scholieren aanwezig, de 13-jarige Kees vindt het belangrijk dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. "Ook al is het zo lang geleden, het is wel nodig en belangrijk dat wij hier bij stil staan het heeft een grote impact ook nu nog."
De 88-jarige mevrouw Drenten-Schutte weet nog heel goed hoe het was, ten tijde van kamp Molengoot.
"Ik woonde bij mijn grootouders vlakbij het kamp en de jongens in het kamp mochten de pakketjes van thuis niet ontvangen. Dus die werden bij ons thuis bezorgd en wij brachten ze stiekem in het donker naar het kamp. Dan floten we een riedeltje en de mannen wisten dan dat wij eraan kwamen. Ik zal de mannen van kamer 7 nooit vergeten. Daarom ben ik hier bij de herdenking."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.