nieuws

Vleermuizen niet verstoord door Airforce Festival bij vliegveld Twente

Airforce Festival 2017
Airforce Festival 2017
Het Airforce Festival op het voormalige vliegveld Twente had geen negatief effect op vleermuizen die rondom het festivalterrein leven. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek die de gemeente Enschede, provincie Overijssel en vliegveld Twente Evenementenlocatie hebben laten doen.
Het onderzoek is uitgevoerd door Bionet Natuuronderzoek en richtte zich op drie soorten vleermuizen die het meest gevoelig zijn voor geluidsverstoring. Van deze soorten werd vooraf aangenomen dat ze op de Lonnekerberg, ten oosten van het festivalterrein, aanwezig zouden zijn.

Vleermuizen kregen zender

De gevangen vleermuizen werden voorzien van een zender. Ze werden gevolgd op de avonden voor, tijdens en na het festival. De conclusie van het onderzoek is dat deze 'uiterst geluidsgevoelige vleermuissoort' zich niet anders heeft gedragen tijdens het festival dan daarvoor of daarna. 
Volgens de onderzoekers is het op deze manier bewezen dat de verstoring van bijzondere vleermuissoorten door de tijdelijke geluidstoename, zoals tijdens het Airforce Festival, is uitgesloten.

Natuurorganisaties waren tegen festival

Landschap Overijssel en de Stichting Lonnekerberg zagen het hardcorefestival niet zitten en probeerden dit door een gang naar de rechter tegen te houden. Volgens de Stichting Lonnekerberg zou het festival schadelijk zijn voor de flora en fauna. 
De rechter boog zich over de verleende vergunning en besloot dat het festival door mocht gaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.