Stichting Lonnekerberg: "Lijkt wel of er steeds extra onderzoek wordt gezocht"

Stichting Lonnekerberg kan zich niet vinden in het onderzoek naar het geluidsoverlast rondom Airforce Festival op de voormalige vliegbasis Twente. "Dit is onderzoek nummer tien. Het lijkt wel alsof er steeds extra onderzoek gezocht wordt", reageert Joanneke van der Nagel.

De stichting die zich inzet voor de flora en fauna rondom de Lonnekerberg, blijft zich verzetten tegen grote evenementen in het gebied. "We zien dit soort grootschalige evenementen als een bedreiging van de cultuur in het gebied."

Nog bezig met bodemprocedure tegen Airforce

Een bodemprocedure naar de verleende vergunning voor Airforce Festival in 2016 loopt nog steeds. "Daar blijven we nog wel even mee bezig. Met de plannen die de gemeente nu heeft, mogen er twaalf evenementen komen. Dat zijn zorgelijke verschijnselen", klinkt Van der Nagel kritisch. 

"Airforce is een van de eerste waarschuwingen die ons te wachten staat. Ik heb geen probleem met mensen die naar die muziek willen luisteren, maar wel als dat pal tegen een natuurgebied aan gebeurt. De natuurbeleving verdwijnt. Mensen vinden ons mooie Twente niet aantrekkelijk vanwege een bult herriemakers, maar voor onze mooie steden en het groene karakter."

Onderzoek: vleermuizen niet vestoord

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijft dat het Airforce Festival geen negatief effect heeft gehad op vleermuizen die rondom het festivalterrein leven. Gevangen vleermuizen werden met een zender gevolgd. De vleermuizen hebben zich tijdens het festival niet anders gedragen dan op de dagen voor of na het festival.

 

Volgens de onderzoekers is het op deze manier bewezen dat de verstoring van bijzondere vleermuissoorten door de tijdelijke geluidstoename, zoals tijdens het Airforce Festival, is uitgesloten.

Deel dit artikel: