nieuws

Politie: 'Misdragingen rond Project X in Enschede zijn in de kiem gesmoord'

Politie maakt eind aan Project X
Politie maakt eind aan Project X
De politie heeft met een tijdig optreden weten te voorkomen dat Project X in Enschede vrijdagnacht zou escaleren tot een gewelddadige uitspatting van een grote groep jongeren. Dat is onder meer gebeurd door de organisator van het 'evenement' donderdag al aan te houden voor opruiing en identiteitsfraude. Het gaat hierbij om een 28-jarige man uit Enschede.Â
De verdachte deed de oproep voor een feest via twee verschillende fake-accounts op Facebook. Het streven van de man was om minimaal 50.000 feestgangers in één nacht in Enschede op de been te brengen. Het eerste bericht werd ruim 1.400 keer gedeeld en 2.400 keer geliket. Dat was reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. De politie liet de pagina offline halen. In de daaropvolgende periode werd nog twee keer geprobeerd het evenement nieuw leven in te blazen.

Vernielingen in winkelcentrum

Hoewel de politie laat weten dat 'misdragingen rond Project X in de kiem zijn gesmoord' kwam het afgelopen nacht toch nog tot vernielingen in en rondom winkelcentrum 't Stroink in Enschede. In de loop van vrijdagavond verzamelden ruim honderd jongeren zich bij het winkelcentrum. 
Wat begon als een tamelijk gemoedelijke samenkomst van voornamelijk buurtjongeren, kreeg na elf uur 's avonds een grimmige wending door het gedrag van een aantal personen. Zij droegen gezichtsbedekkende kleding en startten relletjes. De politie, die uit voorzorg al ter plaatse was, greep in toen er vuurwerk werd afgestoken, met winkelwagentjes werd gegooid en er ruiten van een tankstation sneuvelden.
Een persoon is aangehouden. Er zijn opnamen gemaakt van de aanwezigen. De politie gaat de beelden bestuderen en komt op basis daarvan mogelijk tot meer aanhoudingen.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.