nieuws

Burgemeester Enschede wil 'rellen uit hobby' keihard aanpakken

Onno van Veldhuizen (burgemeester Enschede)
Onno van Veldhuizen (burgemeester Enschede)
Burgemeester Van Veldhuizen van de gemeente Enschede wil ze niet in zijn stad: mensen die het leuk vinden om te rellen uit hobby.  "Ik ga zorgen dat dit een heel dure hobby gaat worden", reageert hij op Project X, een initiatief van een 28-jarige inwoner om Enschede op stelten te zetten. Â
Project X was een herhaalde oproep op Facebook om met tienduizenden bijeen komen in Enschede voor het houden van een spontaan feestje met drank en muziek. De gemeente Enschede en de politie zagen in Projext X vooral een bedreiging van de openbare orde. De initiatiefnemer uit Enschede werd donderdag aangehouden voor opruiing.  

In de kiem gesmoord

Project X leek daarmee in de kiem te zijn gesmoord, want aan de oproep massaal naar Enschede te komen, werd nauwelijks gehoor gegeven. Uiteindelijk verzamelde zich gisteravond 'slechts' een groep van ruim honderd jongeren in winkelcentrum 't Stroink. Burgemeester Van Veldhuizen gaf tegen half twaalf met het afkondigen van een noodbevel het sein om een einde te maken aan Project X.  
Aanleiding op dat moment was dat de jongeren in en rond het winkelcentrum zich onrustig en rellerig begonnen te gedragen. De reeds aanwezige politie is toen massaal ingezet om aan de verstoring van de openbare orde een einde te maken. 

Onderzoek gemeente Enschede moet oproep tot rellen voorkomen

Gemeente Enschede overweegt nader onderzoek naar Project X met als doel dit soort ongewenste initiatieven in de toekomst te voorkomen. "Het wordt tijd dat we juridisch de schade en het vele extra werk die door een Project-X oproep ontstaan, kunnen verhalen", aldus burgemeester Van Veldhuizen. "Dit gaat echt helemaal nergens meer over: rellen als hobby. Dat moet een heel dure hobby worden. Ik ga kijken wat we daaraan kunnen doen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.