nieuws

Deventer Ziekenhuis heeft dé oplossing voor spanning en stress bij patiënten: Comfort Talk

Angst en stress is wat patiënten vaak ervaren wanneer ze een medische ingreep of operatie moeten ondergaan. Het Deventer Ziekenhuis heeft hier iets tegen gevonden. En het wondermiddel heet: Comfort Talk.
Volgens medisch psycholoog Evelyn Schothorst is het een methode waarmee je door taal en woordkeuze spanning en stress weg kunt halen bij mensen die een ingreep moeten ondergaan. Het is een manier om een andere beleving te hebben, waardoor je meer ontspannen behandeld wordt.

Ontspannen ervaring

De eerste patiënt die een ingreep onderging met het gebruik van Comfort Talk is Gerrie Vermeulen. Inmiddels is zij 4 keer geopereerd aan haar oor, alleen de laatste keer met deze methode. Voor Vermeulen was het zeker een andere ervaring. Vermeulen: "Ik lag op de operatietafel en er werd een beetje gekletst over van alles en nog wat en toen zeiden ze het infuus loopt al. Ik had het niet gemerkt. Een stuk prettiger en meer ontspannen."

Niet vanzelfsprekend

Voor anesthesiemedewerker Trudy Dekker is het nog even wennen aan het gebruik van Comfort Talk. Volgens Dekker heeft zij altijd geleerd om elk stap en handeling uit te leggen aan de patiënt. "Bij Comfort Talk probeer je de patiënt meer te laten ontspannen en het zelf laten ervaren zonder alles al in te vullen en uit te leggen. Normaal gesproken geven we bijvoorbeeld een prik en zeggen dat het even pijn kan doen, maar nu gebruik je andere woorden en vertel je dat er een medicijn wordt toegediend." Het zal volgens Dekker nog wel even duren voordat het gebruik van een andere woordkeuze vanzelfsprekend is.
Het Deventer Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruikt maakt van de Comfort Talk methode. Vooralsnog wordt het alleen op de kinderafdeling en door anesthesiemedewerkers op de OK gebruikt. Het ziekenhuis gaat nu onderzoeken of het ook breder kan worden ingezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.