nieuws

Jaar cel geëist tegen verkoper levensgevaarlijke fietsonderdelen uit Haaksbergen

Rechtbank
Rechtbank
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft één jaar cel geëist tegen een man uit Haaksbergen die op grote schaal nagemaakte fietsonderdelen uit China verkocht via Marktplaats. De man verkocht de onderdelen en deed voorkomen dat het om echte onderdelen ging.
Hij vroeg ook geldbedragen gelijk aan onderdelen van de daadwerkelijke fabrikant. Volgens het OM waren de onderdelen die de 49-jarige man verkocht "levensgevaarlijk". "Het zal je gebeuren dat je met hoge snelheid een berg afdaalt en je voorwiel plots dubbelklapt", zei de officier van justitie.

Verkoper onvindbaar

De man zelf was niet bij de rechtszaak aanwezig, omdat hij spoorloos is verdwenen. Hij heeft zich uitgeschreven uit het bevolkingsregister en is onvindbaar. Hij verkocht de onderdelen nooit onder zijn eigen naam. 
Hij liep tegen de lamp toen meerdere zendingen op Schiphol door de douane werden onderschept. In 2015 werd de Haaksbergenaar aangehouden. Hij zat twee dagen in voorarrest en verdween daarna spoorloos.

Bijna half miljoen euro schade

Het OM schat dat de man rond de 400.000 euro aan schade heeft veroorzaakt. De man zou zelf zeker 80.000 euro hebben verdiend met zijn handel. Omdat het om illegaal verkregen inkomsten gaat, moet dat geld van de man worden afgepakt. 
Veel bedrijven liepen schade op door nepproducten van de man te verkopen. Een van de bedrijven die door het handelen van de man benadeeld werd, is het Zwolse bedrijf FFWD (Fast Forward). Wielrenners die geconfronteerd werden met FFWD-wielen die dubbel klapten of zelfs implodeerden, meldden zich bij het bedrijf met klachten en beriepen zich op de garantie. Het bedrijf moest de kopers teleurstellen met de mededeling dat ze een Chinees nepproduct gekocht hadden en geen aanspraak konden maken op vervanging of vergoeding.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.