nieuws

Burgemeesters waarschuwen: criminele infiltratie risico bij nieuwe Twentse raadsleden

Politieke partijen moeten erop gewezen worden dat het zoeken naar nieuwe kandidaten voor hun kieslijst bepaalde risico's met zich meebrengt. Dat zegt de Oldenzaalse burgemeester Theo Schouten namens de werkgroep 'Weerbare overheid, Weerbare maatschappij'.
In een vergadering van de Veiligheidsregio Twente liet Schouten namens de werkgroep weten dat extra alertheid is geboden met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen, die volgend jaar maart worden gehouden. Volgens de burgemeester wordt de druk van criminele organisaties op de overheid groter en valt infiltratie of ondermijning door gebruik van raadsleden niet uit te sluiten. 

'Andere achtergrond'

"Je moet er als politieke partij op letten dat je geen mensen op de lijst krijgt die zich kandidaat stellen voor een partij, maar dat eigenlijk doen vanuit een andere achtergrond. Die niks te maken heeft met het gedachtegoed van de partij", zegt Schouten.
Hij erkent dat burgemeesters geen enkele zeggenschap hebben over de samenstelling van kieslijsten voor politieke partijen. "Maar we kunnen de mensen er wel op wijzen, helpen met gesprekstechnieken of dienen als klankbord. Daar is niks mis mee. Natuurlijk kun je bepaalde zaken nooit voorkomen."

Verduisteringskwestie

Wat dat laatste betreft heeft Schouten een voorbeeld meegemaakt in zijn eigen gemeente. Een alom gewaardeerd raadslid van de PvdA bleek enige tijd geleden verdachte te zijn in een omvangrijke verduisteringskwestie. Hij zou ruim 40.000 euro van een paarden- en ponyvereniging in De Lutte achterovergedrukt hebben.
Schouten pleit ervoor dat raadsleden verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen om te voorkomen dat criminelen infiltreren op kieslijsten. Nu wordt dat nog niet door elke partij in Twente gedaan. 

"We kennen niemand meer"

Ook burgemeester Robben van Wierden maakt zich zorgen. In het TV-programma Overijssel Vandaag zegt hij vandaag dat zo'n onderzoek ook vooral nodig is, omdat de gemeenten groter zijn geworden: "We kennen ook niemand meer. Alles wordt steeds anoniemer. Ik vind dat vooral een negatief effect van de gemeentelijke herindeling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.