nieuws

Nijverdalse metalband Jagannath na bijna dertig jaar alsnog op cd

De Nijverdalse metalband Jagannath
De Nijverdalse metalband Jagannath
De Nijverdalse trashmetal-band Jagannath stond in 1990 op de rand van een internationale doorbraak. Maar in plaats van te tekenen bij een Amerikaans platenlabel viel de band uit elkaar. Nu, bijna dertig later, worden die oude demo's alsnog op cd uitgebracht. Door een Grieks label.Â
Gitarist Gert-Jan Aaltink, tegenwoordig kunstenaar en tattoo-artist, kan er wel om lachen: "Worden cassettebandjes eindelijk weer hip, gaan ze onze muziek op cd uitbrengen. Zijn we dertig jaar na dato weer terug bij af."
Griekse connecties
En dat dankzij het Griekse Eat Metal Records, dat besloot de dertig jaar oude demo's alsnog op cd uit te brengen. Metalmuziek is in Griekenland nog steeds heel groot, vertelt Aaltink: "Dan zie je allemaal mensen die uit liefhebberij een eigen labeltje gaan beginnen. Maar dan moet je nog wel iemand vinden die jouw muziek wil uitbrengen."
Zanger Egbert Berenst (ook uit Nijverdal) heeft door regelmatig concertbezoek in de loop der jaren een behoorlijk netwerk opgebouwd in Griekenland en die Griekse connectie betaalt zich nu uit. Producer Berthus Westerhuis (uit Nieuwleusen) nam de oude nummers onder handen, de nieuwe mix werd in Griekenland op cd geperst. 

Platendeal in Amerika

Te laat? Niet per se, aldus Aaltink: "We zaten in 1990 dicht bij een platendeal in Amerika, op basis van deze zelfde demo's. Terwijl we begonnen als een vriendenclub. Maar we waren vooruitstrevend, met een aparte zanger. Dat gaf ons iets cools dat dus in binnen- en buitenland opviel. En dan wordt het serieuzer hè, en moet je keuzes maken. Doe je dat met je hoofd of met je hart - daarover verschilden we van mening."
En dus strandde Jagannath in 1990 en scheidden de wegen van de bandleden. De erfenis na vijf jaar: twee demo-cassettes en een stevige live-reputatie in binnen- en buitenland. Twee keer nog kwamen ze bij elkaar voor een reünie-optreden, de laatste keer in 2005.

Past Perfect Tense

Daar blijft het wat betreft Aaltink ook bij: "We gaan niet op tournee, als je dat soms bedoelt. Ik speel amper nog. Misschien dat ik een keer een nummertje kan doen, maar dan houdt het wel op. Mijn pezen kunnen het niet meer aan om zo snel te spelen, vrees ik. Dat wordt kramp."
De Griekse release van Past Perfect Tense is voor Aaltink vooral leuk: "We zijn nu bezig om het ook op vinyl uit te brengen, mooi toch? Ik merk toch dat menigeen het nog kent van vroeger. Laatst had ik een Amerikaanse zanger op bezoek die de hoes van één van de demo's nog herkende uit een metal-tijdschrift van vroeger. Heb ik tot vier uur 's nachts met hem over muziek gepraat. Dat zijn mooie dingen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.