nieuws

Dijksma laat onderzoek naar geluidsoverlast Lelystad Airport overdoen

Staatssecretaris Sharon Dijksma laat het onderzoek naar de milieueffecten en de daarbij behorende geluidsoverlast van Lelystad Airport overdoen. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.Â
Actiegroep HoogOverijssel had al eerder bedenkingen bij de uitkomsten van het onderzoek van het Rijk. Volgens de stichting zouden Gelderland, Flevoland en Overijssel veel meer last hebben van geluidsoverlast van de nieuwe vliegroutes dan was onderzocht. 

Achterhaald

Dijksma heeft na gesprekken met HoogOverijssel de berekeningen kritisch laten bekijken. Daaruit is gebleken dat het onderzoek is gedaan met invoergegevens uit 2013 van het Nationaal Luchtvaart- en Ruimtevaartcentrum.
Op sommige plekken vliegen toestellen lager en met meer motorvermogen dan door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum was berekend.
Zodra de exacte gegevens bekend zijn zal Dijksma een nieuw onderzoek laten uitvoeren. Dijksma verwacht overigens niet dat aan de uitkomsten van het onderzoek veel gaat veranderen, zo schrijft zij in de brief.
Jan Rooijakkers van HoogOverijssel is enigszins verrast door de brief. "Wij denken dat de uitkomsten wel degelijk ernstiger zijn dan ze nu zijn gepresenteerd. We vertrouwen erop dat dat wel bekend wordt."

Opening

Dijksma verwacht ook niet dat de opening van nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport in april 2019 in het geding gaat komen. Mocht er een nieuwe procedure worden gestart dan wordt verwacht dat die wijzigingen ook voor april 2019 zijn doorgevoerd.
Rooijakkers over het tijdschema: "Dijksma verwacht dat de nieuwe uitkomsten er voor eind november zijn. Dat vind ik wel heel erg ambitieus."
Lelystad Airport neemt vanaf april 2019 vakantievluchten over van Schiphol.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.