nieuws

Schade aan kunstcollectie bij brand in Stedelijk Museum Zwolle

Een brand in het Stedelijk Museum in Zwolle heeft vannacht voor roetschade aan de kunstcollectie gezorgd. Over de omvang van de schade is nog niets te zeggen. Een paar uur daarvoor werd er over het museum nog een debat gevoerd in de gemeenteraad.Â
De brand woedde op de begane grond van het oude gedeelte van het Stedelijk Museum. Vermoedelijk is het vuur ontstaan bij apparatuur en heeft het zich uitgebreid naar de wanden en het plafond. De brand woedde aan de kant van de Voorstraat.

Snel onder controle, toch schade

De brandweer had het vuur snel onder controle, maar omdat het oude gedeelte van het pand een groot compartiment is, kon de rook zich door het hele gebouw verspreiden. Volgens de brandweer is de schade aan de achterzijde van het museum aanzienlijk.
Doordat de rook en het roet overal in het oude gedeelte van het museum terecht konden komen, is er vermoedelijk voor vele tonnen aan schade ontstaan aan schilderijen. De brandweer gaat verder onderzoek doen naar de exacte oorzaak van de brand.

Debat

Gisteravond werd in het stadhuis in Zwolle een debat gevoerd over het Stedelijk Museum. Door nieuw beleid van het college van burgemeester en wethouders houdt het museum op te bestaan in de huidige vorm. 
De taken worden overgedragen aan het Historisch Museum Overijssel en de nieuw op te richten Stichting Allemaal Zwolle. Bijna alle werknemers van het Stedelijk Museum Zwolle verliezen daardoor hun baan.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.