nieuws

"Luchtbevochtiger vloog in brand in Stedelijk Museum Zwolle"

De brand in het Stedelijk Museum Zwolle is vermoedelijk veroorzaakt door een luchtbevochtiger die in brand is gevlogen. Dat zegt directeur Benjamin Koolstra. "Het lijkt op iets van een explosie, maar hoe het precies is gebeurd is niet duidelijk."
De directeur is bij het museum aanwezig om schade-experts te ontvangen, maar laat de collectie in het museum liggen. "We laten alles liggen omdat er onderzoek plaatsvindt naar wat er gebeurd is. Alles is nog te zien en te ruiken", vertelt hij. 

Camerabeelden laten explosie zien

Op camerabeelden is te zien dat een luchtbevochtiger vlam vatte, maar Koolstra trekt daar nog geen conclusies uit. "Het is aan de experts om echte conclusies te trekken."
Vast staat dat allerlei collectiestukken in ieder geval roetschade hebben opgelopen. "Er staan verschillende soorten tapijten, kostuums en schilderijen. Die hebben allemaal een eigen behandeling nodig. Experts kijken daar nu naar, zij moeten een inschatting maken over de kosten."

"Waren in rep en roer"

Omdat het Stedelijk Museum gevestigd is in een pand uit de zestiende eeuw, kan een brand snel ontwikkelen. "We zijn heel blij dat de brandweer er snel bij was. We waren in rep en roer. Het is verschrikkelijk dat je dit mee moet maken en moet ondergaan."
Een link tussen de brand en het debat over de toekomst van het Stedelijk Museum werpt Koolstra van de hand. "Daar zit geen relatie tussen. Mensen roepen van alles."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.