nieuws

Fietsenmakers waarschuwen voor goedkope neponderdelen

Het OM eiste gisteren een celstraf tegen een man uit Haaksbergen die gevaarlijke nep-fietsonderdelen via internet verkocht. Fietsenmakers waarschuwen, want hij is niet de enige.
Handelaren kopen in China goedkope frames en (carbon)wielen en voorzien deze van stickers van populaire merken. Deze stickers zijn eenvoudig te bestellen via internet.
Maar wat de consument vaak niet weet is dat deze onderdelen niet gekeurd of getest zijn. "Deze nep-wielen kunnen zomaar breken", zegt Vincent Kok van Kokkie Bikes.

Onderdelen passen niet

Een paar weken geleden had Kok nog een klant met een nep-frame in de zaak. "De onderdelen die deze klant wilde laten monteren pasten niet op het frame, overduidelijk nep dus", zegt Kok.
Deze klant had via Marktplaats een tweedehands frame gekocht van een populair merk en betaalde hier flink voor. "Dan is het extra zuur dat het nep blijkt te zijn", zegt Vincent Kok. "Deze klant durft er niet meer mee te rijden omdat hij bang is dat het frame kan breken", zegt Kok.

Gevaarlijk

De onderdelen zoals frames, wielen, sturen, remblokjes en helmen zijn kwetsbare onderdelen van de fiets. Als deze niet functioneren, dan kan dat leiden tot schade aan de fiets maar ook aan het lijf. "Dan kun je beter een duurder product kopen want de tandartsrekening valt waarschijnlijk duurder uit dan de besparing", zegt Kok.
Kok heeft zelf ook wel eens geëxperimenteerd met een goedkoop onderdeel uit China. "We kochten een goedkoop stuur, maar bij het monteren brak de stuurpen al af, dat moet je niet op je fiets willen", zegt monteur Jordy Luisman.

Imago is belangrijk voor de wielrenner

Het wielrennen is ook een imagosport. De juiste kleding, het juiste merk frame en blitse carbonwielen zijn erg belangrijk voor veel wielrenners. De verleiding om via internet goedkoop te scoren is dan ook groot. 
Handelaren springen daar op in. De industrie heeft daar veel last van. "Het merk Specialized, waar ik dealer van ben, heeft zelfs mensen in dienst om nep frames op te sporen en de handelaren voor de rechter te slepen", zegt Kok. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.