nieuws

‘Alle huizen gasloos in 2050? Dan moet het gas er bij gemeenten nu wel op!’

Erik Stronk maakt zich grote zorgen over het tempo waarmee gemeenten de transitie naar een 'gasloze samenleving' maken. Stronk is directeur van energiebedrijf Ennatuurlijk en vindt dat gemeenten nu echt plannen moeten gaan maken én uitvoeren.
De plannen voor een gasloze samenleving komen van het Rijk. Die wil dat in 2050 alle huizen in Nederland aardgasvrij zijn. Volgens Stronk hebben gemeenten alleen nog onvoldoende in de gaten dat de uitvoering bij hen ligt.

Keuze uit twee opties

"Wil je 2050 halen, dan moeten gemeenten nu echt snel een visie ontwikkelen welke energiedragers het gas gaan vervangen. Daarbij heb je twee opties: komen er in een wijk warmtenetten of is de keuze groene stroom?"
Stronk vindt daarom ook dat in een veel hoger tempo zonneparken en windturbines moeten worden aangelegd. "Er wordt heel makkelijk gezegd dat groene stroom een goed alternatief voor gas is, maar er is bij lange na nog onvoldoende groene energie beschikbaar om de transitie vorm te geven."

Grenzen aan democratie

Wat betreft Stronk zijn er ook grenzen aan het democratisch proces. "Het creëren van draagvlak is uiteraard belangrijk, als het gaat om de bouw van windturbines of de komst van een warmtenet bijvoorbeeld. Maar als de knoop is doorgehakt voor een bepaalde infrastructuur, dan moet die infrastructuur ook gerealiseerd worden."
Wethouder Thomas Walder van de gemeente Hellendoorn reageert in Overijssel Vandaag. "Technisch geef ik Erik Stronk gelijk. Wanneer we als overheid allerlei plannen hadden opgelegd bij de bevolking, dan had de samenleving nu al voor honderd procent op duurzame energie gedraaid, in plaats van vijf procent. Alleen vinden we het als overheid juist zo belangrijk dat er draagvlak is voor plannen."

‘Kijk naar het buitenland’

Erik Stronk van Ennatuurlijk roept de Overijsselse gemeenten op om iets meer naar het buitenland te kijken. "Daar kan het wel. In Duitsland zie je overal zonneparken, gestimuleerd door de overheid. Wij doen hier te weinig, dus besluiten maken en gaan met z'n allen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.