nieuws

Waarom wil Losser experimenteren met gereguleerde wietteelt?

De gemeente Losser heeft zelf geen coffeeshop binnen de gemeentegrenzen maar wil toch meedoen aan een experiment om wietteelt door de overheid te reguleren.Â
Het zijn voornamelijk grote steden die zich hebben aangemeld bij de landelijke overheid om te experimenteren met gereguleerde wietteelt. Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie biedt die ruimte aan maximaal tien gemeenten.
Het initiatief om mee te dingen naar een proef in Losser kwam van de fractie van D66. "In Losser is weliswaar geen coffeeshop, maar de wietteelt op het platteland en specifiek deze grensregio is wel een groot probleem", zegt Jaimi van Essen, fractievoorzitter van D66.

Legale wietteelt

"Illegale wietteelt leidt tot brandgevaar, maar slecht geteelde wiet kan ook gezondheidsproblemen opleveren. Dat proberen we te voorkomen door zelf controle uit te oefenen", zegt Van Essen.
Door de wietteelt uit het illegale circuit te halen denkt de D66-er dat de inkomstenbron van criminele organisaties zal opdrogen en de criminaliteit in de regio zal afnemen.

Kansen

Er zijn meer Overijsselse gemeenten die meedingen naar de proef met gereguleerde wietteelt. In Deventer en Kampen willen politici ook graag meedoen aan het experiment. Vooralsnog heeft alleen de gemeenteraad in Losser zich positief uitgesproken om zich daadwerkelijk aan te melden voor de proef.
Om meer kans te maken wil D66 ook de andere Twentse gemeenten inschakelen. "Wij sturen de motie ook naar de andere gemeenteraadsleden in de regio om zo gezamenlijk op te trekken voor de proef met gereguleerde wietteelt", zegt Van Essen. "Het is een probleem dat speelt in de hele regio Twente", vult hij aan.
"Daarnaast roept D66 haar burgemeester op om in overleg te gaan met de andere Twentse burgemeesters om deelname te stimuleren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.