nieuws

Raad van State: 'Afvalverwerking Twence in Zenderen illegaal'

Het verwerken van afval door Twence op de stortplaats Elhorst-Vloedbelt in Zenderen is illegaal. Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van State, waarin in ieder geval al een streep is gezet door plannen van Twente voor mestverwerking op de stortplaats.
Volgens de Raad van State is de vuilstort aan de Almelosestraat wel aangewezen als afvalverwerkingsplaats. maar staat in het bestemmingsplan niet aangegeven waar op het terrein afval gestort mag worden en waar dit wordt verwerkt. Omdat dit niet is vastgelegd stelt de Raad dat het storten en verwerken van afval nog niet kan worden toegestaan.

Onderzoek bedrijfsjuristen

Een woordvoerder van Twence erkent dat op stortplaats Elhorst-Vloedbelt wordt gedaan aan afvalverwerking. In hoeverre het afvalbedrijf zich daarmee schuldig maakt aan het uitvoeren van illegale activiteiten, durft de woordvoerder niet te zeggen. "Maar we laten onze bedrijfsjuristen dit zeker onderzoeken." 
De gemeente Borne staat zelf voor de vraag of de illegale afvalverwerking moet worden aangepakt, of dat de activiteiten alsnog worden gelegaliseerd via een reparatie van het bestemmingsplan. Waarschijnlijk zal de gemeente kiezen voor het laatste.

Vergunning mestverwerking vernietigd

De Raad van State vernietigde vandaag de vergunning voor de verwerking van mest op Elhorst-Vloedbelt. Die vergunning werd verleend door de provincie.
Het bestemmingsplan wijst de locatie aan voor de verwerking van afval, maar de verwerking van mest is volgens de Raad wat anders.
Bovendien staat ook hier in het plan niet aangegeven waar de mestinstallaties komen te staan.
Twence liet in een reactie weten diep teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de Raad van State. Zij willen pas over een week inhoudelijk reageren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.