nieuws

Situatie rond teerput Vasse is veilig

Teerputten Vasse
Teerputten Vasse
De teerput in Vasse lekt geen gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit grondig onderzoek dat drie jaar lang is uitgevoerd.
De teerput werd in 2011 aangepakt, omdat regelmatig chemisch afval uit de ondergrond spontaan naar boven kwam. Dat afval is daar tussen 1957 en 1972 legaal en illegaal gedumpt.
Tijdens de sanering werd een afdichtende constructie aangebracht, waardoor het chemisch afval niet meer omhoog komt, maar ook niet in het grondwater terecht kan komen. De sanering was in 2013 klaar.

Intensieve controles

Na de sanering sprak de provincie met de dorpsraad af om vijf jaar lang intensief te blijven controleren of de vervuiling zich niet verplaatst. Uit de jaarlijkse analyse van het grondwater blijkt nu steeds hetzelfde: er worden maar drie van de tien gecontroleerde stoffen in zeer lage concentraties gevonden.
Omdat de vervuiling op z’n plek blijft en het onderzoek erg duur is, heeft de provincie in overleg met de dorpsraad besloten om voorlopig alleen nog de goedkope standaardonderzoeken uit te voeren.

GroenLinks

Robert Jansen van GroenLinks reageert boos op het nieuws. "Het provinciebestuur besloot ooit al om niet alle troep op te ruimen vanwege te hoge kosten en nu gaan ze vanwege te hoge kosten ook nog de controles minder goed uitvoeren."
Jansen is bezorgd dat in het geval van een lekkage van de teerput de provincie daar te laat achterkomt. "Met alle gevolgen voor de kwetsbare natuur bij Vasse."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.