nieuws

Pluimvee- en varkensboeren naar rechter om schrappen mestregeling tegen te houden

Pluimvee
Pluimvee
Varkensboeren en pluimveehouders, onder wie enkele tientallen uit Overijssel, stappen naar de rechter om de afschaffing van de zogeheten POR-regeling, de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet, tegen te houden. Volgens de brancheorganisaties kost het schrappen van de regeling de varkens- en pluimveehouderij miljoenen euro's.
De regeling helpt boeren die investeren in mestverwerking in combinatie met bedrijfsuitbreiding. Ze konden daarbij een ontheffing krijgen voor vijftig procent van de zogeheten dierenrechten die voor uitbreiding nodig waren. Als voorwaarde werd gesteld dat het volledige overschot aan mest zou worden verwerkt.

Prijsverhoging

Vandaag werd bekend dat de regeling per 1 januari wordt geschrapt. Ook oudere rechten komen te vervallen. Volgens de brancheorganisaties kan dat zorgen voor een flinke prijsverhoging van de rechten die gekocht moeten worden. Het aantal dierenrechten is namelijk beperkt. 
In februari maakte staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) al bekend dat de regeling afgeschaft zou worden per 1 januari. Daarover zou later dit jaar een definitief besluit worden genomen, dat is nu dus gebeurd. Volgens Van Dam zou de termijn redelijk zijn, zodat boeren een oplossing voor hun bedrijf konden zoeken.
De brancheorganisaties stappen nu dus naar de rechter om de afschaffing terug te laten draaien. Wanneer de zaak gaat dienen is nog onbekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.