nieuws

De rek is uit de financiën van de gemeente Enschede

Het gaat goed met de economie in de stad Enschede. Het aantal banen neemt toe. De binnenstad bruist en steeds minder huishoudens zitten in de bijstand. Maar desondanks is er geen ruimte om te investeren in de stad.
De gemeente presenteert vandaag voor 2018 een sobere begroting. Er is te weinig geld om inwoners mee te laten profiteren van de economische voorspoed.

Flink tekort op zorgtaken

Het probleem zit voornamelijk in de zorgkosten die alsmaar oplopen. Doordat de gemeente Enschede te weinig geld krijgt van de overheid om haar zorgtaken op bijvoorbeeld het gebied van jeugdzorg en WMO uit te voeren, moet de gemeente zelf bijspringen. In totaal gaat het om 18 miljoen euro.
Dat geld moet dus uit andere 'potjes' komen. Daardoor blijft er niet genoeg geld over om leuke dingen in de stad te doen. Zoals bereikbaarheid en het aantrekkelijk maken van de stad. Dat wil niet zeggen dat de gemeente Enschede niet investeert, maar er zitten grenzen aan budgetten.

Zorgkosten omlaag brengen

Om de zorgkosten voor de toekomst in de hand te houden presenteert het college van burgemeester en wethouders een programma dat de kosten omlaag moet brengen. De gemeente investeert bijvoorbeeld in zelfredzaamheid. En in plaats van aanbodgericht te werken wil de gemeente naar een stelsel met de juiste zorg voor de juiste prijs.
Het college waarschuwt dat voor de omslag wel eerst geïnvesteerd moet worden voordat de vruchten ervan geplukt kunnen worden. De tekorten zullen de eerstkomende jaren dus eerst oplopen.

Bereikbaarheid

Verder zet de gemeente Enschede in op bereikbaarheid. De lobby voor snelle verbindingen van Enschede naar Zwolle en Münster krijgt veel aandacht in 2018.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.