nieuws

UT-hoogleraar Vanessa Evers doet boekje open over seksueel misbruik in de wetenschap

Vanessa Evers doet boekje open over seksueel misbruik in de wetenschap
Vanessa Evers doet boekje open over seksueel misbruik in de wetenschap
Hoogleraar Vanessa Evers van de Universiteit Twente is in het verleden meerdere keren slachtoffer geweest van seksueel misbruik en intimidatie. In een openhartig verhaal op U-Today vertelt ze hierover met de hashtag #metooUT. "De nieuwsberichten rondom de filmbons Harvey Weinstein doen me beseffen dat het heel wijdverspreid is en geaccepteerd wordt. Ook in de wetenschap."
Zo vertelt ze over haar tijd bij de Boston Consulting Group, waar Evers in het begin van haar loopbaan werkte. De vice-president van dit bedrijf maakte tijdens een etentje de grap of ze zich wel schoor onder de oksels. "Vervolgens, terwijl de hele tafel hartelijk meelachte om de grap, trok hij mijn top naar beneden om te kijken hoe het zat."
"Ik heb dit gemeld aan de senior vice-president en die besprak het met me terwijl zijn vrouw erbij zat. Zij was ook werkzaam in hetzelfde bedrijf. Mij werd verteld dat de persoon op zijn gedrag is aangesproken. Ik heb er nooit meer van gehoord. Ik zit niet meer bij BCG. Speelde het voorval mee in mijn beslissing de consultancy wereld te verlaten? Absoluut."

Beroemde hoogleraar

Ook als universitair docent was er een dergelijk incident met een Amerikaanse robotica professor tijdens een conferentie in Japan. "‘s Avonds ging een groepje uit eten en de beroemde hoogleraar zat in een ander hotel. Of ik zijn tas in mijn kamer wilde bewaren? Na het etentje liep hij met me mee naar de kamer, terwijl ik had voorgesteld zijn tas te halen en naar de lobby te brengen.
Buiten de kamer vroeg ik hem te wachten terwijl ik zijn tas pakte. Hij vertelde me dat hij een goede massage kon geven en of ik er een wilde. Dat wilde ik niet en hij vond dat erg vreemd: waarom niet? Hij was er goed in, het stelde niets voor etc. Ik zei alle ‘juiste’ dingen om uit die situatie te komen. Het had zo fout kunnen gaan. Nadat ik de verhalen over Harvey Weinstein las besefte ik dat de truc met de tas gepland was en dat hij al voor die avond van plan was om mij alleen in die kamer te krijgen. Dit misschien wel als routine gebruikte. Bibber. Later stuurde hij mij nog een mooi boek als aandenken aan het leuke panel." 

Bang

In haar verhaal noemt Evers, hoogleraar Robotica, nog meer gebeurtenissen. De betrokken personen noemt ze niet bij naam. "Waarom noem ik ze niet bij naam? Ik ben bang. Bang voor de kritiek die ik ga krijgen voor dit verhaal. Bang dat mensen vinden dat ik de wetenschap en collega’s verraad en niet te vertrouwen ben. En dat laatste zie ik als mijn grootste waarde als wetenschapper."
"Ik ben ook bang om flauw, moeilijk en bedreigend te worden gevonden met alle consequenties van dien voor mijn dagelijkse werk en ieder die nauw met mij samenwerkt. Ook om de carrières en privélevens van de bovengenoemde eikels te beschermen, helaas."

Steun

Op social media stromen de steunbetuigingen voor Evers binnen. Veel mensen roemen haar voor het 'herkenbare verhaal' en de dapperheid om hierover te vertellen. "Het gebeurt, mijn beste collega’s, elke dag weer. En iedereen weet het. Ook jij weet het want ook jij bent wel eens slachtoffer, getuige, vertrouwenspersoon of dader geweest. Zal het nu veranderen, omdat het niet langer wordt afgedaan, verzwegen, weggelachen, afgekocht? Ik ben bang van niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.