nieuws

Varkenshouders in Overijssel samen verder in eigen regiobestuur POV

Het regio bestuur van de POV
Het regio bestuur van de POV
Varkenshouders in Overijssel hebben hun eigen regiobestuur voor de belangenvereniging Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gekozen. De POV is voortaan de organisatie die bepaalde zaken voor varkensboeren regelt. Het is een fusie tussen de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij die vanaf januari 2018 officieel wordt.
In het bestuur zitten varkenshouders uit de hele provincie. Variërend van een klein familiebedrijf tot een biologische varkensboer en de wat grotere 'gangbare' varkenshouder. "Achter de schermen werken de NVV en LTO al jaren meer samen, maar het is duidelijker om als nieuwe organisatie naar buiten te treden."

Meer eenheid

Caroline van der Plas is woordvoerder van de POV. "Het is veel beter om één krachtig geluid te laten horen, dus niet meer verschillende clubjes die misschien wel hetzelfde belang dienen maar niet overal exact hetzelfde over denken. Dit praat makkelijker richting de politiek, gemeenten en onderling." 
"Het een sluit het ander niet uit, varkensboeren kunnen gewoon lid blijven van de LTO, omdat sommigen ook een gemengd bedrijf hebben, maar voor de buitenwereld is er straks dus een belangenbehartiger."

Regio's

In heel Nederland komen zeven regio's van de POV. De organisatie bestaat al zo'n drie jaar, voornamelijk achter de schermen. Het wordt nu alleen ook voor de schermen duidelijker. De POV behartigt de belangen van varkenshouders op het gebied van innovatie en promotie, maar ook dierengezondheid valt onder de POV. Wet- en regelgeving blijft vallen onder het ministerie van Economische Zaken.
Van der Plas benadrukt dat de varkensboeren zelf hun bestuur hebben gekozen. "Het is mooi dat daar ook vrouwen in zitten en dat alle takken van varkenshouderij zich vertegenwoordigd voelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.