nieuws

Statenfractie PvdA maakt zich boos over rolstoelers die niet met de trein kunnen

Station Zwolle
Station Zwolle
Bij de Statenfractie PvdA in de provincie Overijssel groeit het ongenoegen over het uitblijven van aanpassingen voor rolstoelers die de trein Zwolle-Leeuwarden willen nemen. De intercity vertrekt op station Zwolle van perron 7, waar rolstoelers niet kunnen komen.  Â
Op vragen van de PvdA over de reden waarom het perron is geblokkeerd antwoordt NS dat het perron niet geschikt is voor rolstoelassistentie. NS zegt het heel vervelend te vinden, maar geeft ook geen termijn waarop het perron wel toegankelijk wordt.

Aankaarten bij de minister

De PvdA heeft het uitblijven van een oplossing aangekaart bij gedeputeerde Bert Boerman, die in de provincie gaat over mobiliteit. Hij heeft
aangegeven dat het onderwerp samen met reizigersorganisatie ROCOV wordt aangekaart bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
PvdA-Statenlid Hans Nooter wil dat zo snel mogelijk een oplossing komt voor het perron. "Al maanden moeten rolstoelers omreizen. Dat kost tijd, dat kost energie, dat veroorzaakt ergernis. Het is echt onacceptabel dat zo’n situatie gewoon maar voortduurt zonder dat er zelfs maar uitzicht is op een oplossing."

Perron moet worden opgehoogd

Het Zwolse perron 7 loopt enigszins schuin af en moet worden opgehoogd zodat het weer geschikt is voor rolstoelassistentie. Voor deze aanpassing is een buitendienststelling nodig, zodat de aannemer op een veilige manier het perron kan aanpassen. "Het lijkt me niet meer dan normaal dat NS en ProRail dat op korte termijn in orde maken", zegt Nooter.
Ook het Zwolse PvdA-raadslid Sanne Snuverink vindt de situatie onacceptabel. "Iedereen moet met de trein kunnen reizen van en naar Zwolle, of je nu in een rolstoel zit of niet", zegt ze. "De provincie en de gemeente Zwolle investeren tientallen miljoenen in de herontwikkeling van het station Zwolle, daar moeten alle reizigers de vruchten van kunnen plukken. Daarbij hoort dus een station dat voor iedereen toegankelijk is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.