nieuws

Manon Ossevoort over #MeToo: 'Meegemaakt wat je niemand toewenst'

De verhalen zijn niet meer op één hand te tellen. Steeds meer vrouwen delen op sociale media onder de hashtag #metoo hun verhalen over seksueel misbruik of seksuele intimidatie. In Overijssel Vandaag vertelde Manon Ossevoort openlijk over wat haar overkwam.
Op de vraag wat Manon Ossevoort is overkomen reageert ze eerst bijna lacherig. "Pff, wat is mij eigenlijk niet overkomen. Ik denk bijna wat elke vrouw wel meeneemt. De standaard dingen die we bijna gewoon zijn gaan vinden en waar we streetwise mee om hebben leren gaan." 
Toch gaat het verhaal van Ossevoort dieper. "Ik heb meegemaakt wat bijna niemand meemaakt, en wat je ook niemand toewenst." Op 18-jarige leeftijd werd ze verkracht. "Door iemand van het kaliber waar Anne Faber mee te maken had." Dat andere vrouwen in de wereld hun verhaal delen was niet het enige dat haar deed besluiten om er open over te zijn. "Het raakt me niet meer, ik heb het achter me gelaten. En juist omdat ik daar zo blij mee ben en trots op ben kan ik het misschien nu delen." 

Toekomst

Op dit moment delen vrouwen uit de hele wereld hun verhaal en is er veel aandacht voor het probleem. Als de aandacht voor het probleem straks langzaam minder wordt hoop Ossevoort toch dat haar verhaal anderen kan helpen. "Ik hoop dat ik een klein beetje een steentje aan het rollen krijg. Dat we niet meer gaan zwijgen, maar het vertellen."  

Houding

Niet alleen vrouwen, ook mannen delen op sociale media verhalen over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Wat in veel van de verhalen naar boven komt is dat zij al wel geprobeerd hebben om iets te zeggen, maar niet serieus werden genomen. Iets wat Ossevoort herkent en graag zou willen veranderen. "Dat je hoort dat je bijna zelf iets fout hebt gedaan, en als dader wordt aangekeken in plaats van slachtoffer. Dat zou ik willen omdraaien, die houding." 

Trekkermeisje

Manon Ossevoort ging drie jaar geleden met de tractor van Twente naar de Zuidpool. "Ik wilde veel energie steken in een verhaal wat alleen maar positiviteit met zich meebrengt." Een belangrijke stap voor haar, die ze met name zette omdat ze haar leven weer zo snel mogelijk wilde oppakken. Voor de toekomst hoopt ze dat mensen elkaar meer gaan steunen. "In plaats van vrouwen slachtoffers te maken, zouden we ook met z'n allen op kunnen staan en zeggen: ik ben er voor jou. Samen sterk!" 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.