nieuws

Heldenpenning voor Vriezenveense jongen die zusje redde van verstikkingsdood

Sander heeft de penning vanavond in ontvangst genomen
Sander heeft de penning vanavond in ontvangst genomen
De 13-jarige Sander Beek uit Vriezenveen heeft uit handen van de burgemeester van Twenterand de Carnegie Heldenfonds-penning gekregen. Door zijn snelle handelen redde Sander vorig jaar zijn zusje van de verstikkingsdood.
"Als Sander niet zo snel had gereageerd, had het veel slechter kunnen aflopen", zegt Monica, de moeder van Sander en z'n zusje Loes. "Uiteindelijk hield ze er alleen een litteken aan over."

Skelter

12 juli vorig jaar reed Loes Beek buiten met de skelter van haar broer Sander. Ze droeg een lange boa met oranje veren, die op een gegeven moment om de as van de skelter draaide. 
Dat had fataal kunnen aflopen, aldus de moeder. "Maar gelukkig ging Sander net op dat moment bij z'n zusje kijken." Daar zag hij z'n zusje scheef op de skelter hangen, blauw aangelopen.
Hij handelde snel en riep z'n ouders erbij. Loes ademde niet of nauwelijks, en werd met de traumahelikopter overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen.
Ze was in een coma geraakt, maar uiteindelijk kwam ze er bovenop. "Maar als Sander een minuut later was gaan kijken, of ons niet gelijk had gewaarschuwd, had het veel slechter kunnen aflopen", zegt moeder Monica. 

Carnegie-penning

Voor z'n snelle handelen kreeg Sander vanmiddag uit handen van burgemeester Annelies van der Kolk een penning van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt in het gemeentehuis van Twenterand. 
Die stichting "verleent onderscheidingen [...] aan mensen die met gevaar voor eigen leven iemands leven hebben gered [...]. Sander Beek ontvangt vanwege zijn getoonde moedige gedrag om zo snel mogelijk hulp te halen een loffelijk getuigschrift en penning",  aldus het persbericht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.