nieuws

Ank Bijleveld bevestigt: 'Ik word minister van Defensie'

Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, heeft bevestigd dat zij verder gaat als minister van Defensie in kabinet Rutte III. Maandag heeft zij een gesprek met premier Rutte.
Bijleveld bevestigde haar ministerschap vanmorgen bij een werkbezoek in Overijssel met Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann. Ze bezochten Zwolle, Deventer en Hengelo. 
De geruchten gonsden al een aantal dagen door het land, maar vanmorgen kwam het verlossende woord naar buiten. De 55-jarige Bijleveld kent de weg in Den Haag, omdat ze vaker dan eens wisselde tussen de lokale en provinciale politiek en de landelijke politiek.

CDA

Nadat ze drie jaar gemeenteraadslid was in Enschede, werd Bijleveld in 1989 Tweede Kamerlid en later vice-fractievoorzitter voor het CDA.
In 2001 verliet ze de landelijke politiek en werd ze burgemeester van de nieuwe gemeente Hof van Twente. In 2007 ging Bijleveld weer terug naar Den Haag als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het vierde kabinet Balkenende. 

Lof van Statenleden

De Statenleden waarmee Bijleveld als commissaris van de Koning spraken eerder al vol lof over de geruchten die rondgingen over Bijleveld.
Bouwien Rutten van het CDA zei het stoer te vinden als ze gaat. "Het is een goede bestuurder en als ze daar voor kiest wens ik haar veel succes. Voor Overijssel is het altijd goed om een bestuurder uit de regio in Den Haag te hebben."
Ook PVV'er Erik Veltmeijer wenste haar al veel succes: "Binnen de fractie noemen we haar al de kleine generaal, ik denk dat ze het goed zal doen. Het is wel verrassend maar we moeten het afwachten."

Meer Overijssel in Den Haag

Naast Bijleveld zijn er wellicht meer Overijsselse gezichten te vinden in kabinet Rutte III. Zo wordt burgemeester Heidema van Deventer genoemd als minister van Landbouw of als staatssecretaris en Arie Slob zou kandidaat zijn voor de functie van minister van Onderwijs en Media.
Zwolse wethouder Ed Anker zou ook in aanmerking komen voor een functie als staatssecretaris.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.