Update 7 februari 2024

Inmiddels heeft de bewuste bewoner volledig eerherstel gehad, zo blijkt uit de schikking die hij in 2020 trof met De Wonne.
In die schikking meldt De Wonne dat de woongemeenschap de integriteit van de bewoner onderschrijft en dat er geen sprake was van diefstal. Dat hij “uitingen van agressie” heeft getoond komt voort uit “gevoelens van onrechtvaardigheid en machteloosheid”, aldus de verklaring, ondertekend door een vertegenwoordiger van De Wonne.
nieuws

De Wonne in gelijk gesteld door rechter: lastige bewoner moet vertrekken

Een bewoner van woongemeenschap De Wonne in Enschede moet binnen twee weken zijn huis verlaten. De man weigerde meerdere verzoeken om te vertrekken. Via een kort geding is de woongemeenschap nu in het gelijk gesteld.
De man maakt al enkele jaren gebruik van de woonvoorziening, maar veroorzaakt volgens medebewoners onrust. Voorzitter van De Wonne, Dick Smeijers, betreurt de situatie. Hij geeft aan dat de leefgemeenschap zo veel mogelijk helpt bij het zoeken naar een nieuwe woonruimte voor deze bewoner.
Hans Noeken, de man om wie het kort geding draait, laat weten dat hij deze uitspraak had verwacht. Hij gaat in beroep en wil een bodemprocedure 'zodat de onderste steen boven komt'.
"Ik heb de slag verloren, maar de oorlog nog niet", aldus Noeken. Noeken mag sowieso nog twee weken in De Wonne blijven wonen. 
Volgens andere bewoners van De Wonne veroorzaakt de man spanningen door woede-uitbarstingen en provocerende opmerkingen. "De woonvoorziening is een soort gezin, waar je soms hele duidelijke maatregelen moet nemen."
Andere mensen in de woongemeenschap zouden zich door het gedrag van de man niet meer veilig voelen. 

Hoger beroep

De uitspraak in een kort geding is een voorlopig maar wel bindend oordeel. Mocht de bewoner zich niet bij de uitslag neer leggen dan kan hij in hoger beroep gaan of via een normale procedure een uitgebreide behandeling vragen.
Smeijers denkt dat het niet zo ver zal komen. "We gaan er vanuit dat alles netjes verloopt." 

Leefgemeenschap

De Wonne is een interkerkelijke leefgemeenschap waar mensen die in een moeilijke situatie zitten voor korte of langere tijd op adem kunnen komen. De kern wordt gevormd door een handvol vaste bewoners.
De Wonne is geen professionele hulpverleningsinstelling, maar probeert zo veel mogelijk een "groot huisgezin" te zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.