nieuws

Gemeente Enschede betaalt te weinig en te laat een voorschot van de bijstand

Gemeente Enschede betaalt te weinig en te laat een voorschot van de bijstand
Gemeente Enschede betaalt te weinig en te laat een voorschot van de bijstand
De gemeente Enschede verzuimt om binnen vier weken een voorschot uit te keren van de bijstandsuitkering. Daarmee werkt de gemeente in strijd met artikel 52 van de Participatiewet. Dat concludeert de Enschedese Rekenkamercommissie op basis van een onderzoek van Regioplan. De rekenkamer adviseert de gemeente om dit te verbeteren.
Wanneer iemand bijstand aanvraagt, moet de gemeente volgens artikel 52 binnen vier weken in ieder geval 90 procent van de bijstandsuitkering betalen. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de gemeente Enschede dit niet op tijd doet, ook de hoogte van het voorschot is vaak lager dan de wettelijke norm van 90 procent.

In lijn met bedoeling wet

Het college van burgemeester en wethouders zegt in een reactie te beseffen dat ze niet handelen naar de letter van de wet. Volgens het college is hun beleid in lijn met de bedoeling van de wet. De gemeente Enschede is terughoudend met uitkeren van een voorschot, zodat financiële problemen bij de ontvanger beperkt blijven bij terugbetaling of verrekening. Ook zijn er meer gemeenten die hetzelfde beleid hanteren.

Landelijke evaluatie

De Rekenkamercommissie adviseert de gemeente Enschede om het uitkeren van een voorschot en de hoogte hiervan aan te passen aan de wet. Ook roept zij op om te overleggen met andere gemeenten en partijen. Dit kan de opmaat zijn voor een landelijke evaluatie van artikel 52.    

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.