nieuws

Steeds minder mensen lid van bibliotheek, toch veel uitleningen in Overijssel

Bibliotheek
Bibliotheek
Het aantal mensen dat lid is van een openbare bibliotheek is ook in 2016 verder gedaald. Vorig jaar telden de Nederlandse bibliotheken 3,7 miljoen leden. 280.413 daarvan komen uit Overijssel.
Dit is een daling van 13.000 leden in vergelijking met een jaar eerder, toen 293.583 Overijsselaars nog lid waren van een bibliotheek. Overijssel is hiermee de vijfde provincie op basis van het aantal leden. Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland voeren de lijst aan.

Veel uitleningen in Overijssel

Ondanks dat het aantal leden daalt, is het gemiddeld aantal uitleningen per lid in Overijssel hoog. Gemiddeld leenden bibliotheekleden in onze provincie in 2016 26 materialen per jaar. Alleen in Groningen leenden leden meer.
Bijna een kwart (24,5 procent) van de Overijsselaars is lid van een bibliotheek. Flevoland heeft met 32,2 procent relatief gezien het meeste leden. Dit komt doordat deze provincie het hoogste percentage kinderen van Nederland telt.

Ook aantal uitleningen blijft dalen

Het aantal uitleningen door Nederlandse bibliotheken daalt al jaren. In 2016 werden er in heel het land 73 miljoen artikelen uitgeleend. In ruim negentig procent van de gevallen ging het om fysieke boeken. 
Dit is fors minder dan het aantal materialen die werden uitgeleend in de jaren tachtig, toen de bibliotheken hun hoogtepunt beleefden. In 1983 werden bijna 180 miljoen miljoen materialen uitgeleend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.