nieuws

Carin Gaemers: "In Twente is meer verbinding in de zorg dan in de randstad"

"Hier in Twente is veel meer verbinding tussen bewoners en de zorg dan in de randstad", aldus Carin Gaemers tijdens het debat over ouderenzorg in Enschede. Naast Gaemers zou Hugo Borst ook aanwezig zijn in Enschede. Hij was helaas ziek.Â
Gaemers noemt de Tafel van Marcelis als voorbeeld waar de landelijke politiek van zou kunnen leren. "Die stichting heeft het met verpleeghuis De Posten voor elkaar gekregen dat er intensief samengewerkt wordt met wijkbewoners, de jeugd en de politiek." Dit initiatief heeft de landelijke Human Included prijs gewonnen. 

2,1 miljard

"Het manifest en dit soort debatten zetten mensen in beweging. En het lijkt te werken, maar bij de politiek is het kwartje toch nog niet gevallen." Gaemers doelt op de toezegging van 2,1 miljard euro die naar de verpleeghuiszorg gaat.
"1,9 miljard daarvan wordt weggehaald bij huisartsenzorg, de wijkverpleging, specialistische zorg en de GGZ. En als je als oudere thuis wilt blijven wonen, heb je juist die zorg heel hard nodig." 

Debat

Het hardste applaus volgt wanneer een verpleegster in de zaal zegt dat ze minder tijd kwijt wil zijn aan administratie. "Vroeger schreven we in een schriftje op wat er was gebeurd. Nu ben ik een uur per dag achter de computer."
Maar, terug naar het schriftje kan volgens Gaemers ook niet. "De verpleeghuisdirecteur en de uitbetalende verzekeringsmaatschappij willen wel weten wat er nodig is." Maar, dat het eenvoudiger kan, daar is iedereen het over eens. 

Hoe lang nog door het land

Na het twee uur durende debat is Gaemers eigenlijk op. Toch blijft ze strijdvaardig. "Het is nodig. Want ook hier in Overijssel zal het bij verpleeghuizen mis gaan. En zolang de politiek het nog niet heeft begrepen, blijven Hugo en ik doorgaan."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.