nieuws

AFM wil maatregel tegen accountant die jaarrekeningen FC Twente goedkeurde

Voor de accountantskamer van de rechtbank in Zwolle is vandaag een klacht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) behandeld tegen een voormalig accountant van FC Twente. De AFM wil dat de tuchtrechter een maatregel oplegt aan de accountant voor het goedkeuren van twee jaarrekeningen die later moesten worden ingetrokken.
De klacht van de AFM draait om de jaarrekeningen van de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 die FC Twente op last van de KNVB moest intrekken. Die jaarrekeningen waren echter wel goedgekeurd door accountant Veringmeijer, die vandaag voor de accountantskamer moest verschijnen.
Veringmeijer was destijds werkzaam als accountant bij Ten Kate Huizinga dat toen nog de boeken van FC Twente controleerde.
Tijdens de zitting werd duidelijk dat FC Twente de jaarrekeningen pas wilde intrekken toen toenmalig directeur Bert van Oostveen van de KNVB dreigde met het intrekken van de licentie van de club. 

Televisierechten

Rond de jaarrekening van 2012/2013 ontstond ophef omdat FC Twente had geprobeerd toekomstige opbrengsten van tv-gelden van televisiezender Fox onder te brengen in die jaarrekening. Dat ging echter om geld dat FC Twente op dat moment nog helemaal niet had. Volgens de KNVB mocht dat geld pas in de jaarrekening van 2013/2014 opgenomen worden op het moment dat het geld er wel was. 
Door de tv-gelden vast in te boeken in de jaarrekening over het seizoen 2012/2013 behaalde de club een positief in plaats van een negatief resultaat.

Restwaarde stadion

Daarnaast zet de AFM vraagtekens bij de manier waarop in de jaarrekening de waarde van de Grolsch Veste werd opgevoerd. Normaal gesproken wordt zo'n stadion in een x-aantal jaren afgeschreven naar nul. FC Twente bedacht echter dat een stadion ook na afschrijving nooit 0 euro waard en verhoogde de restwaarde van het stadion naar 20 miljoen euro. 
Zonder de deal rond de tv-gelden en de schatting nader te onderzoeken nam de accountant de cijfers over, verwijt de AFM hem in de tuchtzaak vrijdag in Zwolle.

Tien tot vijftien weken

De leden van de accountantskamer verwachten dat zij zo'n 10 á 15 weken nodig hebben om tot een oordeel in deze zaak te komen. 
De accountant, die 25 jaar in het vak zat en van onbesproken gedrag was, heeft mede door de impact van deze zaak besloten te stoppen met zijn beroep.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.