nieuws

Grootste eenden-vangkooi van Noordwest-Europa open in De Weerribben

Het best bewaarde geheim van De Weerribben, de grootste eenden-vangkooi van Noordwest-Europa, was vandaag bij hoge uitzondering open voor publiek.Â
De ruim 35 hectare grote kooi telt maar liefst achttien grote vangsluizen, die verscholen liggen achter ruim twee en een halve kilometer aan gevlochten rietwanden. 
De 125 jaar oude kooi is een uniek stukje cultureel erfgoed en wordt volledig onderhouden door een groep van dertig vrijwilligers. Ze doen er alles aan om de rust in het gebied te bewaren en de eendenkooi, één van de laatsten in Nederland, in goede conditie te krijgen en te houden.

Eendenvangst voor consumptie

In de hoogtijdagen werden er in de kooi veel wilde eenden gevangen voor de consumptie. "Op een goede dag ving de kooiker soms wel tussen de twee- en driehonderd eenden tegelijk", zegt Hans Bekkering, die zich als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer heeft gemeld.
Hij geeft de bezoekers vandaag een rondleiding door de eendenkooi en het omliggende natuurgebied De Weerribben.

Vrijwilligerswerk noodzakelijk

Het is liefdewerk oud papier om de kooi te onderhouden maar de vrijwilligers doen het iedere dinsdagochtend met veel plezier. "We verzamelen ons altijd om acht uur 's ochtends en varen dan het gebied in om allerlei onderhoudswerkzaamheden te plegen. Als wij het niet meer zouden doen dan verdwijnt deze unieke eendenkooi op den duur en dat zou doodzonde zijn", zegt vrijwilliger Hans Timmerman.
De eendenkooi moet het hebben van giften. Ze staat niet op de werelderfgoedlijst omdat het gebied dan opengesteld zou moeten worden voor publiek, en dat is niet de bedoeling van Staatsbosbeheer. En dus is er geen subsidie voor onderhoud.

Fondsenwerving via opendagen

"Door zo nu en dan een open dag te houden hopen we toch sponsors te vinden voor het financieren van het materiaal dat we nodig hebben om de eendenkooi in goede conditie te houden", aldus Bekkering.
Daarvoor is ieder jaar weer veel belangstelling, want de verschillende rondleidingen zitten dit weekend helemaal vol.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.