nieuws

Groeiend aantal dieren in Overijssel is beter af door Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming bestaat tien jaar. Verschillende boerenbedrijven in Overijssel hebben het keurmerk en dat worden er steeds meer.
RTV Oost sprak met pluimveehouder Robert Nijkamp uit Raalte en met varkenshouder Annemarie Noordman uit Lemelerveld. Beide boeren voeren het Beter Leven keurmerk.

Het Beter Leven keurmerk is een bewuste keuze?

Robert: "Ja, ik vind het belangrijk om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Je ziet de markt ook bewegen in die richting. De publieke opinie verandert. Ik heb de kans en de mogelijkheid om mee te veranderen."
Annemarie: "Ja, wij zien ook dat we mee moeten met wat de maatschappij graag wil. Mijn man en ik hebben verschillende achtergronden. Ik vind vaak dat we beter kunnen omgaan met onze dieren. Hij vindt vaak dat ik te idealistisch ben."

Er hangt een prijskaartje aan het Beter Leven keurmerk?

Robert: "Dat zeker. We hebben nieuw gebouwd en daarnaast hebben we de bestaande stallen aangepast. Met die investeringen zijn enkele tonnen gemoeid. Ik hoop dat terug te verdienen. Garanties daarop heb je nooit."
Annemarie: "Het vlees uit deze stal is duurder, maar we moeten wel die kant op. We hebben veel aanpassingen gedaan. Méér dan voor het keurmerk nodig is. Je ziet dat de vleesconsumptie van het Beter Leven keurmerk elk jaar stijgt, dus ik hoop dat we het financieel redden."
Het Beter Leven keurmerk werd in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een sterrensysteem waarin het aantal sterren – één, twee of drie – de mate van diervriendelijkheid aangeeft. Zo hebben varkens met één ster meer ruimte en afleiding, bij twee sterren komt daar een uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch of vergelijkbaar gehouden. (bron: Dierenbescherming)

De dieren zijn beter af in een stal met het Beter Leven keurmerk?

Robert: "Wij hebben een maximale bezetting, een maximaal aantal kippen dat mag rondlopen. Onze bezetting ligt ruim 40 procent lager dan bij een reguliere houderij. Onze stallen laten daglicht toe en de kippen moeten in een overdekte ren naar buiten kunnen. Bovendien moeten ze altijd onbeperkt voer en water kunnen krijgen."
Annemarie: "Onze varkens worden niet gecastreerd en ze hebben een langere staart. Bovendien hebben ze meer ruimte dan varkens in reguliere varkensstallen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.