nieuws

Goed nieuws: oude metal, nieuwe helden en tranen van blijdschap

Het nieuws is vaak negatief en verdrietig, maar het is heus niet alleen kommer en kwel. Om het weekend positief af te sluiten, selecteerden wij vijf keer nieuws om vrolijk van te worden.Â
Eind jaren tachtig was het Nijverdalse Jagannath een graag geziene gast op de poppodia in Nederland én daarbuiten. Toen de metalband in 1990 op het punt stond een platendeal in Amerika te tekenen viel de groep echter uiteen. Hun muzikale erfenis beslaat twee demo-tapes die nu, dertig jaar na dato, alsnog op cd uitgebracht. Door een Grieks platenlabel nog wel. Beter laat dan nooit...

Toen brandweerman Thomas een eenzijdig auto-ongeluk zag gebeuren, schoot hij natuurlijk meteen te hulp. Wat hem opviel: de inzet en betrokkenheid van alle omstanders. "In plaats dat men aan het filmen was, werd er hulp verleend en geassisteerd met het zo goed mogelijk bevrijden van het slachtoffer. Ondanks deze 'roerige' tijd in de maatschappij spande iedereen, van elk geslacht, geloofsovertuiging en kleur, zich in voor een medemens." Zijn verhaal deelde hij op Facebook en dat werd duidelijk gewaardeerd.
Het was een rotzomer voor pluimveehouders Gerda en Johan Briene uit Notter. Sinds de fipronil-crisis werkt het echtpaar zich in een slag in de rondte - en nog steeds staat het water ze aan de lippen, vertelt een geëmotioneerde Johan. Maar dan komt ineens het verlossende telefoontje: de eieren worden weer vrijgegeven. Dat levert prachtige, emotionele beelden op.

Helden heb je in alle soorten en maten. Maar de meest klassieke held? Dat is toch de toevallige voorbijganger die een auto te water ziet en er zonder na te denken achteraan gaat om de inzittende te redden. Het gebeurde in Schalkhaar vrijdag, waar een vrouw uit het kanaal werd gehaald door een 18-jarige fietser.
Jackhilline Dannenberg is ook een soort heldin, van een heel ander slag weliswaar. De Rijssense zamelt lekkernijen in voor militairen op missie. Dank aan BiFi worstjes, kruidnootjes, borrelnootjes, chips, muslierepen, snoep, puzzelboekjes en tijdschriften. "Dan hebben die eenzame jongens en meisje op missie tijdens de feestdagen ook wat lekkers", zegt Jackhilline.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.