nieuws

Pluimveehouders in grensregio willen hun kippen kunnen inenten

Pluimveehouders in de grensstreek willen hun kippen kunnen inenten. Een entstof bestaat wel, maar boeren mogen dit van de overheid niet gebruiken omdat het niet te onderscheiden is van het virus zelf.
Pluimveehouder Paul Hannink uit Manderveen pleit voor het gebruik van een markervaccin. Dit vaccin maakt het mogelijk om gevaccineerde dieren te onderscheiden van dieren die geïnfecteerd zijn met het virus. 
Vlak over de grens in het Duitse Osterwald is een wilde eend aangetroffen met het zeer besmettelijke H5N8-virus. Pluimveehouders die wonen in de grensstreek houden hun hart vast.

Vorig jaar voor het eerst staldieren besmet

"Het komt wel erg dichtbij", vertelt pluimveehouder Paul Hannink uit Manderveen. "Wij proberen er alles aan te doen om het virus buiten de deur te houden, maar vorig jaar is gebleken dat zelfs de kippen in een stal niet altijd veilig zijn".
Vooral in waterrijke gebieden is de kans op verspreiding groot. Wilde vogels die gestorven zijn aan het virus worden aangevreten door ongedierte dat ook de weg naar de stallen weet te vinden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.