nieuws

Inwoners Raalte in de bres voor behoud synagoge

Een aantal Raaltenaren is een petitie gestart om te voorkomen dat de synagoge in de Stationsstraat een woonbestemming krijgt.
De petitie is inmiddels bijna 400 keer getekend. "Via Facebook en reacties via media zit ik al op zeker 2000 steunbetuigingen", zegt Rob Aa. Hij is één van de initiatiefnemers om de maatschappelijke functie van de synagoge te behouden.
De synagoge is nu eigendom van de Vrije Katholieke Kerk, maar die wil er vanaf. Er heeft zich een koper gemeld maar die wil er een woning van maken, en daar voorziet het bestemmingsplan niet in.

Monument

Er is nu een aanvraag voor wijziging van het bestemmingsplan in voorbereiding om wonen mogelijk te maken. De gemeente moet zich hier nog over buigen. De synagoge is een monument.
Het is precies de reden waarom Rob Aa nu wat van zich laat horen. "Ik wist niet eens dat het monument te koop stond. Maar voordat het bestemmingsplan gewijzigd wordt moeten de Raaltenaren wat van zich laten horen", zegt Rob Aa.

Tweede Wereldoorlog

Het pand is belangrijk voor de geschiedenis van Raalte vanwege de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Een kleine joodse gemeenschap woonde hier bij de synagoge in Raalte. In 1943 zijn ze gedeporteerd. Maar één van hen is na de oorlog weer terug gekomen.
"De synagoge is één van de herinneringen aan deze afschuwelijke gebeurtenis. Dat mogen wij niet vergeten en we willen dit graag doorgeven aan de jeugd", zegt Aa. "Als de deur op slot zit omdat er gewoond wordt kan het verhaal niet meer verteld en doorgegeven worden", zegt Aa.

Zelf kopen

Rob Aa wil dat de bestemming van een maatschappelijke functie behouden blijft. Zijn actiegroep wil dat er bijvoorbeeld lezingen, concerten of exposities gehouden worden.
Rob Aa is strijdbaar. "Er ligt al een plan klaar om het pand desnoods zelf te kopen", zegt Aa. "De gemeente heeft in verleden al zo veel historische bouwwerken afgebroken, dat was oliedom". zegt Aa. "De synagoge is zo ongeveer het laatste wat nog over is en dat willen ze nu ook al opgeven", besluit Aa.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.