nieuws

Inwoners Giethoorn balen van Chinese borden: "Het mag geen Chinatown worden"

Een reclamebord met Chinese karakters pal voor de deur van Lisa Kroon en Nick Altena was de druppel. "Als we niet oppassen wordt Giethoorn een Chinatown."
Lisa Kroon en Nick Altena zijn overburen en wonen al jaren aan het binnenpad in Giethoorn. Ze hebben de opmars van met name de Chinese toerist meegemaakt. Op zich geen slechte ontwikkeling maar volgens Kroon en Altena is de balans doorgeslagen en wordt het dorp meer dan overspoeld door bezoekers uit het Aziatische land.

Rolkoffertjes

"We kennen ons eigen dorp niet meer. Het is vaak te druk om te varen met de kleinkinderen en soms sta je al om 06.00 uur naast je bed als er weer een buslading luid pratende Chinezen met rolkoffertjes over het binnenpad loopt. Toen we maandagmiddag het Chinese reclamebord aan de overkant zagen was de maat vol."

Bord uit de grond

Het bord werd uit de grond getrokken en naast een leegstaande woning op de grond gelegd. "Als wij deze reclameborden toelaten dan is Chinatown geboren en wat volgt er dan, neonverlichting? Giethoorn is van ons en normale toeristen," aldus een boze Lisa Kroon. "Als het bord wordt teruggezet halen wij het weer weg," vult Nick Altena aan.

Zelf regelen

Giethoorn is een toeristisch dorp en veel ondernemers zijn werkzaam in de recreatieve sector. Toch moet volgens Kroon en Altena de bijdrage van de Chinese toerist aan de lokale economie niet worden overschat. "Ze regelen alles zelf, van vervoer en eten tot onderdak, soms komt er geen plaatselijke ondernemer aan te pas."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.