nieuws

Nieuwe Meppelerdiepsluis in Zwartsluis geopend

Na vier jaar aan werkzaamheden is vanmorgen de nieuwe Meppelerdiepsluis in Zwartsluis officieel geopend door Nelly Kalfs, hoofdingenieur-directeur Oost-Nederland bij Rijkswaterstaat.Â
De sluis is getransformeerd van een keersluis naar een schutsluis. Ook de brug over het Meppelerdiep is verplaatst. Ook is de nieuwe sluis breder en dieper, waardoor grotere schepen kunnen passeren.
Een keersluis houdt alleen water tegen, een schutsluis maakt het ook mogelijk om schepen van het ene naar het andere waterpeil te brengen.

Omwonenden

De Meppelerdiepsluis verbindt het Meppelerdiep met het Zwartewater. Door de vernieuwing van de sluis kan al het scheepvaartverkeer ongehinderd van en naar het noorden van Nederland varen.
De werkzaamheden begonnen in 2013. Doordat de sluis naast een woonwijk ligt zijn omwonenden flink op de proef gesteld door alle werkzaamheden.
Het verkeer heeft minder last gehad, omdat aanvoer van materieel zoveel mogelijk via het water is gegaan.

Bediening op afstand

Behalve de transformatie van de sluis is er ook een nieuw gebouw gekomen van waaruit niet alleen de sluis, maar ook bruggen elders in de omgeving op afstand worden bediend. Vanuit de centrale in Zwartsluis wordt de Grote Kolksluis al bediend en daar komen vanaf 2018 de bediening van twee autobruggen en een fietsbrug in Meppel bij.
De vroegere keersluis moest gemiddeld zo'n zestien keer per jaar dicht vanwege hoogwater. Vanwege de te verwachten hogere waterstanden in de toekomst zou dit veel vaker gaan gebeuren. Hierdoor liggen schepen soms dagenlang te wachten voor ze verder kunnen. Met de nieuwe schutsluis is dat niet meer nodig.

Scheepvaart profiteert

HEBO Maritiem Service in Zwartsluis mocht met een groot schip de sluis vandaag openen. Henk Bolsink van HEBO is erg blij met de nieuwe sluis. "We kunnen nu een strakke planning maken en kunnen met grotere schepen bij onze thuishaven komen", zegt Bolsink.
Doordat er nu grotere schepen door de sluis kunnen die bovendien niet meer afhankelijk zijn van een keersluis die wel of niet geopend is, kan het transport over water een impuls krijgen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.