nieuws

Vrachtwagenchauffeurs zien niets in eigen aparte rijstrook

ANWB-leden vinden een aparte rijstrook voor vrachtwagens de beste oplossing voor het file probleem. Dat blijkt uit het tienpuntenplan "Maak Nederland Filevrij" dat de ANWB heeft opgesteld. Maar de chauffeurs zelf vinden dat geen goed idee.
De ANWB vroeg 17.000 leden om verbeterpunten te noemen om het fileleed te verzachten. Een aparte rijstrook voor vrachtwagens kwam op nummer 1 te staan.
TLN (Transport en Logistiek Nederland) voorzitter Arthur van Dijk vindt dit niet de beste oplossing. "Maar
een klein percentage van al het verkeer komt van vrachtwagens, veel mensen realiseren zich dat niet", zegt van Dijk.

Onveilig

Een aparte rijstrook voor vrachtwagens geeft een groter gevoel van onveiligheid zegt de voorzitter van TLN. "Als automobilisten rechtsaf moeten slaan dan zullen ze tussen een trein van vrachtwagens door moeten. Dat geeft een onveilig gevoel", zegt van Dijk.
Van Dijk ziet veel meer toekomst in slimme oplossingen zoals informatietechnologie. Door data te verzamelen kunnen knelpunten in kaart worden gebracht en zodoende kunnen transportbedrijven en automobilisten hierop anticiperen.

"Voor langs schieten"

Ook chauffeurs zien het plan niet zitten, blijkt na een rondje langs de snelweg. "De oorzaak ligt bij de automobilisten, die kijken niet ver genoeg vooruit waardoor gevaarlijke situaties ontstaan", zegt een chauffeur.
"Ook schieten automobilisten soms vlak voor de vrachtwagen een uitvoegstrook op waardoor ik moet remmen. Dan ontstaat er achter mij een opstopping", zegt een andere chauffeur.

Aanzet voor actieplan

Een ander gevolg is dat vrachtwagens dichter op elkaar gaan rijden omdat ze niet mogen inhalen. Hierdoor ontstaan ook gevaarlijke situaties.
De ANWB presenteerde vandaag aan de Tweede Kamer de "Aanzet voor een actieplan", om het fileprobleem op te lossen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.