nieuws

Fotoserie over vluchtelingen in Calais te zien in Enschede

Vlakbij de havenstad Calais in Frankrijk wachten vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op hun kans om naar Groot-Brittannië over te steken. Fotograaf Henk Wildschut volgde en fotografeerde tien jaar lang de vluchtelingensituatie van duizenden migranten in deze havenstad tot 2016.
De laatste jaren zag Wildschut hoe 'The Jungle', zoals de bijnaam luidde, steeds meer veranderde in een stad. Een stad die, onder invloed van politieke beslissingen, in 2016 ontruimd werd.

Ville de Calais

In de fotoserie 'Ville de Calais' toont Wildschut de opbouw en afbraak van het vluchtelingenkamp. Een 'stad' met een eigen infrastructuur van winkels, restaurants, bakkers, theater, disco’s en tuinen. Met mensen die net als ieder ander behoefte hebben aan veiligheid, ontwikkeling en geborgenheid.

Een thuis

De foto's emotioneren Henk soms zelf ook nog. "Mensen zoeken naar een normaal leven. Ze maken een thuis. Terwijl je weet dat het ook zo weer weg kan zijn. Ik vroeg mensen ook het mooiste interieur te laten zien. Wat je op een foto ziet is dat een jas is aan haakje is gehangen om zo orde te scheppen in de chaos. In het begin wilden mensen graag hun situatie laten zien. Later in het proces toen er veel media was, draaide het om. Toen was er veel negatieve publiciteit."  
Tentoonstelling Ville de Calais wordt morgen om 17 uur geopend in Tetem in Enschede met een openingswoord van Henk Wildschut.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.