nieuws

Weerrecord: warme nacht voor tijd van het jaar

Warme nacht in Overijssel
Warme nacht in Overijssel
Mensen die vannacht buiten zijn geweest, was het misschien al opgevallen: het was warm voor de tijd van het jaar. En dat klopt, want het was nog nooit zo warm in de nacht van 24 op 25 oktober.
De temperatuur kwam vannacht op de weerstations in Heino en op Vliegbasis Twenthe niet onder de 15 graden.

Nieuw record

Volgens weerman Martin Bosch is het een nieuw datumrecord. "Het is best bijzonder. Het oude record was 13,2 graden. Dat was op 25 oktober 2005."
Dat het vannacht warmer was, komt volgens Bosch door een warmere luchtstroom die de nacht ervoor binnenstroomde. Gisternacht was het lokaal nog 5 graden.

Komende dagen

Tot nu toe verloopt de hele maand oktober warm. Volgens WeerOnline komt deze maand zeer waarschijnlijk in de top-5 van warmste oktobermaanden ooit gemeten.
Ook vandaag wordt het een warme dag voor de tijd van het jaar, met temperaturen tussen de 15 en 18 graden. Dat is ongeveer vier graden warmer dan normaal.
Vanaf vrijdag wordt het kouder en zakt de temperatuur naar maxima van 10 tot 13 graden. Zodra de wintertijd ingaat, aankomende zaterdagnacht, wordt het nog frisser. De gemiddelde middagtemperatuur van 13 graden is normaal voor de tijd van het jaar, maar daarna wordt het met maxima van 11 of 12 graden koud voor de tijd van het jaar. Bovendien maken enkele buien en een stevige noordwestenwind het voor het gevoel nog wat kouder.

Onder de tien graden
Op sommige plekken in het oosten kan de maximumtemperatuur na het weekend een keer onder 10 graden blijven steken. In de nachten koelt het af naar een graad of 6 en tijdens een nacht met brede opklaringen kan het lokaal zelfs afkoelen richting het vriespunt.

Het is lang geleden dat de temperatuur overdag de 10 graden niet bereikte. De laatste keer dat dit lokaal in Nederland gebeurde was op Bevrijdingsdag. In Twente werd het toen 9,4 graden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.