nieuws

X-gebouw van Windesheim blijft nog maanden dicht vanwege onveilige vloeren

Het X-gebouw van hogeschool Windesheim in Zwolle blijft voorlopig gesloten. De vloerconstructie van het gebouw voldoet niet aan de meest recente veiligheidsrichtlijnen en zijn dus onveilig. Dit blijkt uit het onderzoek dat Windesheim de afgelopen week heeft laten doen.
Het gebouw gaat pas weer open totdat de noodzakelijke bouwkundige aanpassingen zijn gedaan. Dit kan naar verwachting nog maanden duren.

Andere huisvesting

Rekening houdend met enige uitloop gaat Windesheim er nu vanuit dat het gebouw uiterlijk rond de zomer weer in gebruik genomen kan worden. Voor de rest van dit schooljaar zoekt de school daarom naar alternatieve huisvesting op en rond de Campus.
Kantoorpanden op het naastgelegen Hanzeland is een optie. Windesheim is in overleg met de gemeente Zwolle hierover, maar wil proberen zoveel mogelijk studenten op de Campus te kunnen houden.

Tot en met vrijdag 10 november zijn er toetsweken. Voor deze periode zijn inmiddels alternatieve toetsruimtes en werkplekken op de Campus gevonden.

Instortingsgevaar

Aanleiding voor het onderzoek dat Windesheim uitvoert zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport, in mei dit jaar. Uit dat onderzoek bleek dat alle gebouwen met vergelijkbare vloerconstructies onderzocht moeten worden. 
Het X-gebouw van Windesheim heeft eenzelfde soort vloer. De hogeschool heeft de afgelopen dagen uitgebreid technisch onderzoek laten doen naar de gebruikte constructies en materialen in het gebouw. Daaruit blijkt dat de vloer in gebouw X zwakke plekken heeft en op de lasnaden niet stabiel is. Omdat de vloeren zulke grote oppervlaktes hebben is de beslissing genomen om het gebouw dicht te houden.

Sluiting

De hogeschool besloot afgelopen zaterdag het X-gebouw al uit voorzorg te sluiten.
In het X-gebouw zitten ongeveer 4.000 studenten en 300 medewerkers van de domeinen media, business en recht. 

Deventer

Ook de gemeente Deventer is bezig met een onderzoek in gebouwen waar de beruchte vloerconstructie mogelijk is toegepast.
Tot nu toe zijn alle gebouwen die daar onderzocht zijn, waaronder het stadhuis en en diverse kindcentra, veilig verklaard.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.